Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Muu valoilmiö - 9.2.2019 klo 14.49 Muonio Observation number 81121

Visibility III / V

Sakari Ekko, Turun Ursa

Mustavaaran laelta myötävaloon katsottuna näkyi Lommoltunturin rinteen tykkykuusikossa selvästi oppositiofekti: on kuin kuusikossa olisi kirkas kaista Aurinkoa vastapäätä. Vastaavanlainen ilmiö aiheuttaa piikin Kuun kirkkauteen täydenkuun aikaan, kun kuunpinnan epätasaisuuksien varjot eivät osu katselulinjalle.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Muu valoilmiö info

   Muu valoilmiö -luokassa voit raportoida sellaisia harvinaisia ilmakehän optisia ilmiöitä, jotka eivät kuulu tämän sivuston muihin ilmiöluokkiin, ja jotka ovat omassa lajissaan komeita. Muun valoilmiön alla ei ole tarkoitus raportoida niitä erittäin yleisiä valoilmiöitä, joita ei kerätä Taivaanvahtiin, kuten tavanomaisia pilvisäteitä.

   Valetieteellisiä ilmiöitä tai nk. ufo-raportteja ei kerätä tälle sivustolle. Ufo-raportilla tarkoitetaan tilannetta, jossa ilmiön näkijä on jo valmiiksi vakuuttunut siitä, että hänen näkemänsä kohde on varmasti luonnontieteellisin keinoin selittämätön tai on selitettävissä vain yliluonnollisesti tai vieraan sivilisaation vierailulla.

   Taivaanvahtiin voi raportoida tunnistamattomia komeita taivaanilmiöitä, mikäli kyse on asiallisesta tiedustelusta ja havainnosta.

Comments: 2 pcs
Tero Sipinen - 11.2.2019 klo 22.12 Report this

Onpas komea esimerkki sinänsä tavanomaisesta ilmiöstä! Erityisen hienoksi sen tekee tuo kapeaprofiilisten kuusien aikaansaama selvä pystysuora venähtäminen. Sänkipelloilla ihan yleinen näky, mutten muista nähneeni aiemmin metsässä moista. Vaatii pohjoisen hoikat kuusikot, toki tykkylumi kai osaltaan auttaa painamalla oksia rungonmyötäiseksi. Eipä siinä; huikea olisi maisemakuva ilman tuota efektiäkin!

Lauri Kangas - 15.2.2019 klo 21.51 Report this

Lentokoneesta näkee pystysuorien puiden aiheuttaman geometrisen oppositioilmiön venähtäneenä hyvin usein kun lentelee matalalla auringolla. Varmaan lennokistakin.

Ihan hieno kuva. Tekemättä tällaisia bongauksiaei kukaan Minnaertia lukenut pysty elämään päivääkään.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.