22° allasivuava kaari on suoraan Auringon alla näkyvä värillinen kaari. Usein halo nähdään 22° renkaan kanssa, jota se sivuaa.
22° allasivuavan kaaren muoto vaihtelee Auringon korkeuden mukaan. Korkealla Auringolla se muodostaa 22° ylläsivuavan kanssa yhden kokonaisen kaaren, joka on vaakaellipsin muotoinen, tai hyvin korkealla Auringolla täysin rengasmainen. Suomessa Aurinko ei kuitenkaan nouse niin korkealle, että täysin rengasmainen 22° sivuava kaari olisi mahdollinen.
22° yllä- ja allasivuava kaari yhtyvät teoriassa jo valonlähteen korkeudella 29 astetta. Alhaisin valonlähteen korkeus millä täydet sivuavat on luonnossa valokuvattu on noin 40 astetta. Useimmiten vielä 50 asteen korkeudellakin - mikä on suurinpiirtein kesäauringon keskipäivän korkeus Etelä-Suomessa - 22° yllä- ja allasivuava kaari näkyvät erillisinä.
Hyvin korkealla Auringolla esiintyvä renkaan muotoinen 22° sivuava kaari ei eroa muodoltaan 22° renkaasta, mutta vahvoja viitteitä 22° sivuavan kaaren osuudesta ilmiöön antaa renkaan epätavallisen suuri kirkkaus ja terävyys.
Talvella jääsumussa on kirkkaan ulkovalon alla mahdollista seurata 22° sivuavan kaaren valonlähteen korkeudesta riippuvaa muodonmuutosta liikkumalla lähemmäksi ja kauemmaksi valosta. Halo näkyy lampun valossa kauniina, erillisistä kiteistä muodostuneena kolmiulotteisena pintana.
22° sivuava kaari on yleinen halo jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa.

Halonäytelmä paksussa yläpilvessä. Näkyvillä on molemmat 22° sivuavat kaaret sekä 22° rengas. Kuva Mikko Peussa.

Matalalla olevaan jääkidepilveen syntynyt halonäytelmä 22° yllä- ja allasivuavilla kaarilla. Kuva Voitto Pitkänen.

Vaakaellipsin muotoinen täysi 22° sivuava kaari Kuun jääsumuhalonäytelmässä. Sivuavan kaaren sisäpuolella on heikompi 22° rengas. Kuva Marko Mikkilä.

Täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jukka Ruoskanen.

Tämä rengas hyvin korkealla taivaalla olleen Kuun ympärillä lienee terävyytensä perusteella 22° sivuavan kaaren dominoima. Kuva Marko Riikonen.

22° allasivuava kaari ja ala-aurinko lentokoneesta valokuvattuna. Näkyvillä on myös 22° rengasta. Kuva Antti Sinkkonen.

22° allasivuava kaari ja 22° rengas lentokoneesta nähtynä. Kuva Jouni Finnilä.

22° allasivuava kaari näkyy peltoa vasten Kuun jääsumuhalonäytelmässä. Sen alapuolella lähellä kuvan alalaitaa on luultavasti myös ala-aurinko. Kuun päällä on 22° ylläsivuava kaari. Kuva Marko Mikkilä.

Jääsumuun syntynyt 22° allasivuava kaari Kuun valossa. Kuva Mika Aho.

Simulaatiot 22° sivuavista kaarista viidelle valonlähteen korkeudelle. Kun valonlähde nousee yli 75 asteen, 22° sivuava kaari on renkaan muotoinen. Viivalla on piirretty 22° rengas ja horisontti. Oikeassa alakulmassa on simulaatioissa käytetty kide sekä 22° sivuavan kaaren valonreitti. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

Kuten nämä simulaatiot näyttävät, 22° allasivuavan kaaren muoto muuttuu merkittävästi valonlähteen korkeuskulman välillä 10-20 astetta. Koska halo näkyy kyseisillä valonlähteen korkeuksilla horisontin alapuolella, havainto tehdään joko maanpinnalta jääsumussa tai yläpilvissä lentokoneesta käsin. Simulaatiossa on myös mukana ala-aurinko. Vaakaviiva on horisontti, piste horisontin päällä on valonlähde ja kaareva viiva on 22° rengas. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.
Todella hieno tilanne ja kuvat. Auringon alapuolella näkyvä kirkas muoto on tosin pikemminkin 22 asteen allasivuava kaari kuin alakupera Parry. Periaatteessa Parry voisi olla tuossa kaaressa mukana, mutta näiden kuvien perusteella sitä ei voi sanoa varmaksi. Jos samainen jääkidealue ulottuisi näennäisesti myös auringon ylle ja siellä erottuisi Parry-muoto, voisi tästä alapuolisestakin kaaresta esittää tulkinnan, että Parry on mukana.
Haloja pääsee sangen harvoin tarkastelemaan tästä perspektiivista, joten on todella mukavaa nähdä näitä lentokoneesta kuvattuja otoksia. Erittäin näyttävä 22 allasivuava kaari! Olen Jarin kanssa tulkinnasta samaa mieltä.
Näissä lentokonehaloissa on tosian ihan oma fiiliksensä. Näin upean kirkkaita tapauksia ei ihan joka päivä vastaan tulekaan. Allasivuava on erittäin hienosti kehitynyt ja ala-aurinko todella napakka - kidemateriaali pilvessä on ollut hyvin laadukasta.
Mahtoiko ennen näiden kuvien tilannetta tai sen jälkeen näkyä mitään? Voisin kuvitella, että tässä tilanteessa myös hyvin harvinaiset halot olisivat voineet näyttäytyä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa yrittää vilkaista myös lentokoneen toisen puolen ikkunoista ulos: auringon vastapuolen suunnalla saattaa näkyä huiman kauniita ja harvinaisia ilmestyksiä.
Tilanne tosiaan kesti aika kauan, kun lensimme otollisella korkeudella varsin pitkään. Taivaalla näkyi ainakin 22 asteen rengas sivuaurinkoineen. Olen täysi halo-amatööri, joten en osannut etsiä muuta. Lentsikkakuvien ottamisessa on tuurilla suuri merkitys, koska nopeudesta johtuen tilanteet taivaalla vaihtuu sukkelaan ja lisäksi töitäkin pitäisi tehdä ;) Olisko kokeneemmalla kaartilla heittää jotain vinkkejä kuvauskaluston/-tekniikan suhteen? Nuo kaksi on otettu Nokia E7:lla. Kiitos kannustavista kommenteista!
Ensiluokkainen allasivuava, vau.
Lentsikkahavainnot on hienoja,tuli mieleen voisiko halohavaitsijat esim vuokrata lentokoneen,vaikka pienenkin,havaintoretkille,muutaman tunnin lento pilvien yläpuolella voisi tuottaa melkoisen valokuvasaaliin..:)
Olen mukana! Ja loma/työ/huvimatkoja varatessa kannattaa katsoa missä Aurinko lennon aikana on, ja varata istumapaikkansa konetyypin ja lentosuunnan mukaan niin että siipi tai moottori ei ole näköesteenä haluttuun kulmaan auringon suhteen. Saa lentomatkoista irti paljon enemmän, kun joka kerta istuu optimaalisella ikkunapaikalla.
Taitavat nuo haloja synnyttävät yläpilvet vaan olla niin korkealla, että joko tarvitsee hengitysmaskin pienkoneessa tai suuren koneen, jossa on paineistettu kabiini. Suurten matkustajakoneiden vuokraaminen ei liene kovin halpaa hommaa. :)