Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Täydellinen kuunpimennys - 21.1.2019 klo 04.45 - 21.1.2019 klo 09.15 Lohja, Liessaari Observation number 81315

Visibility IV / V

Jari Virtanen, Ursa (Etelä-Suomi)

Viime heinäkuussa valmistautuminen oli tyystin erilaista. Kävin edellisenä iltana helteisellä kelillä hiekkakuopan laidalla katsomassa paikan ja harjoittelemassa kuvaamista parilla jalustalla ja kameralla. Pikkupojat hyppivät vielä illalla uimahousuissa hiekkakuopan reunalta alas ja ihmettelevät mitä minä oikein tein. Nyt -15 asteen kelillä piti miettiä, mitä pukea päälle ja mitä voisi ottaa mukaan. Aioin kuvata koko 4,5 tunnin näytöksen ulkona alusta loppuun - ilman lämmittely. Yöuni oli 3 tuntia. Kun menin laittamaan auton lämmitykseen, olin vähällä luopua koko kuvausreissusta...

Sain puhuttua aviosiipan viemään minut klo 4.15 aikoihin autolla Haikarin parkkipaikalle. Sieltä raahasin muovipulkassa - kuin naparetkeilijä konsanaan - jalustat ja kaksi repullista tavaraa noin 800 m päähän kalliolle, josta usein kuvaan iltataivasta. Olin ajoissa paikalla, mutta  varusteiden kanssa hääräämiseen meni pakkasella niin kauan aikaa, että ensimmäiset minuutit  jäivät kuvaamatta. Mutta eipä sitä olisi kuvissa millään vielä huomannutkaan. Keli oli kirkas, kaikki näytti hyvältä. Mutta pimennyksen edetessä alkoi pilvilauttoja ja ohutta pilveä liikkua kuun editse. Lisäksi toisen kameran lankalaukaisin teki tenän (ei kannata ostaa outlet-hyllystä mahdollisimman halvalla lankalaukaisimia - kummatkin 8 eurolla! Nikonin oma laukaisin on nyt hankintalistalla...) . Siirsin ehjän  laukaisimen pääkameraan. Jatkoin kuvaamista yhdellä kameralla. Klo 6:41 totaalivaiheen  alkaessa otin noin 10 sekunnin välein kuvia ja eikös muutaman kuvan jälkeen kuu hävinnytkin näkyvistä pilvien taakse! Sain siis vain muutaman kuvan täysin pimentyneestä kuusta. Odottelin tunnin verran. Laitoin kamerat jo reppuun ja olin lähdössä, kun klo 7:50 aikoihin näin himmeän sirpin pilvien takana. Laitteet nopeasti uudelleen paikoilleen. Tässä vaiheessa sain muutamia kuvia ohuen pilvikerroksen läpi. Sitten paikalle saapui ulkoilija, jonka kanssa juteltiin aika tovi. Huomasin tosin puolen tunnin päästä, että olin ottanut suuren määrän epäteräviä kuvia. Ei kannata innostua juttelemaan, ellei aika ajoin varmista, että tarkennus on kohdallaan... Maan varjo ja soikean kuun häviäminen auringonnousun jälkeen Lohjanjärven toisen rannan taakse ovat kuvissa.

Soitin vaimon kello 9.30:ksi parkkipaikalle. Kotona jätin reput ja niissä läpijäässä olleet laitteet avaamatta ja pyysin vaimoa ottamaan ne pois vasta päivällä, ettei kosteus olisi päässyt kameroihin ja linsseihin. Aamiaisen ja pienen levon jälkeen lähdin töihin.


More similar observations
Technical information

Kuvista sen verran, että kokeilin useamman kuvan HDR-kuvan kasaamista osittaisessa vaiheessa. Useammastakin syystä tämä ei oikein onnistunut tällä kertaa kovin hyvin. Äärimmäisten valotusten ero oli peräti 5.4 EV:tä. Tätä olisi tarkoitus kokeilla uudelleen, kun on seuraavan (osittaisen) pimennyksen vuoro. Varjon puolella on havaittavissa heikko sinertävä reunavyöhyke. Puolivarjon puolella sitä ei oikeasti tainnut olla, vaikka kahdesta kuvasta blendattuun kuvaan sellainen virheellisesti tulikin. Kuvien kellonajat: 0. 8:44 kuun reunassa jäljellä 7 minuuttia täysvarjoa 1. 5:43 täysvarjo edennyt 9 minuutin verran 2. 6:15 26 minuuttia täyspimennykseen 3. 6:41 täyspimennys alkaa 4. 7:54 11 minuuttia täyspimennyksestä 5. 8:50 kuun reunassa jäljellä 1 minuutti täysvarjoa 6. 9:03 kuun reuna ollut muutaman minuutin puolivarjon ulkopuolella 7. 9:06 13 minuuttia kuunlaskuun, aurinko noussut 2 minuuttia aiemmin

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.