Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Vihreä reuna - 21.2.2011 klo 17.30 Turku Havainto numero 81753

Näyttävyys: Luokittelematon

Ei näkyvillä

Auringonlaskun kulku noin 3 minuutin aikana, kun aurinko painui etäisen (20-25km) metsähorisontin taakse. Lopun säteissä saattoi nähdä (toivoa näkevänsä) viherrystä, mutta näkyä kuitenkin hallitsi loppuun asti punavoittoinen aurinko. Ilmakehä oli voimakkaasti kerrostunut eikä siinä ollut juuri turbulenssia, joten kerrokset näkyivät ja säilyivät selvästi näkyvissä aina siihen asti, kun ne irtosivat auringon yläreunasta. Moni irronnut segmentti muuttui vihreäksi juuri ennen imeytymistään taivaan tyhjyyteen.

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Vihreä reuna info

   Vihreä reuna (green rim) on Auringon tai Kuun vihreäksi värjäytynyt yläreuna. Se on havaittavissa kun valonlähde on hyvin matalalla horisontissa. Samaan aikaan näkyvillä voi olla myös valonlähteestä irronneita vihreitä kaistaleita. Niitä kutsutaan vihreäksi segmentiksi (green segment). Joskus havaittavissa on myös sinistä tai violettia väriä. Nämä kaikki ilmiön variaatiot raportoidaan tällä vihreän reunan rastilla.

   Vihreää reunaa ei tule sekoittaa vihreään välähdykseen. Aito vihreä välähdys näkyy silloin kun koko muu Aurinko on auringonlaskussa juuri kadonnut horisonttiin tai auringonnousussa ei ole aivan vielä ilmestynyt näkyviin. Vihreä välähdys kestää korkeintaan muutaman sekunnin, vihreä reuna on huomattavasti pitkäkestoisempi ilmiö.

   Jos vihreän reunan näkyessä koko valonlähteen kiekko on esillä, tällöin valonlähteen alaosassa voi näkyä punainen reunus. Sille on Taivaanvahdissa oma rastinsa.

    

   Vihreä reuna reunustaa Aurinkoa ohuena segmenttinä. Kuva Markku Ruonala.

    

   Vihreä reuna laskevalla Auringolla. Kuva Jari Luomanen.

    

   Sinistä, violettia ja vihreää reunaa Auringolla. Kuva Erkki Rauhala. 

Tekniset tiedot

Puolikennojärkkäri, 400mm:n objektiivi, 2 telejatketta ja kuuden aukon harmaasuodin. Kuva kasattu stilleistä (epäsännölliset väliajat), Photoshop:ssa auringot irrotettu Magic Wand -työkalulla ja ladottu päällekäin, mahdollisia valotuseroja tasattu normaaleilla työkaluilla: nämä kuvat poimittu noin 50 kuvan sarjasta.

Kommentteja: 2 kpl
Petri Martikainen - 19.3.2019 klo 19.50 Ilmianna

Hienoja viipalesettejä! Voisitko valaista käyttämääsi tekniikkaa, onko nämä kuvattu videona vai kuinka? Miten valotus on saatu pysymään noin hyvin kohdillaan? Ainakin omalla kamerallani videoissa valotus tuntuu säätyvän itsekseen vähitellen pieleen, kun auringonvalon määrä hiipuu.

Samuli Vuorinen - 20.3.2019 klo 09.38 Ilmianna

Huikea kuva! Lisäsin havainnon tunnistuksiin vihreän reunan auringolla.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.