Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Siitepölykehä - 24.3.2019 klo 17.29 - 24.3.2019 klo 17.39 Turku Havainto numero 81829

Näyttävyys: II / V

Jokohan tässä olisi siitepölykehää?Aurinkolasien läpi katsottuna näkyi hyvin soikealta vaikuttavat rinkulat,kehä oli selvästi pilvettömällä taivaalla.

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Kommentteja: 5 kpl
Mikko Peussa - 24.3.2019 klo 19.20 Ilmianna

Kyllä vaan ja välillä oli oikein selkeitäkin siitepölykehiä. Leppä, mitä ilmeisimmin aiheuttajana.

Paula Mattila - 24.3.2019 klo 21.36 Ilmianna

En muista koskaan aikaisemmin nähneeni sp-kehää maaliskuussa vaikka kyllähän nyt siitepölyaika on jo alkamassa.Saa nähdä millainen kevät niiden suhteen tulee.

Mikko Peussa - 24.3.2019 klo 21.57 Ilmianna

Näin kerrotaan tuolla siitepölytilanteesta.

"Lepän paikallinen kukinta on alkanut lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosissa. Lisäksi ilmassa on lännestä kulkeutunutta lepän siitepölyä maan etelä- ja keskiosissa. Määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia, mutta voivat paikoin nousta myös runsaiksi. "

Myös koivulla on hyvät mahdollisuudet runsaaseen siitepölyyn myöhemmin, sanottiin radiossa. Kuvaajille siis hyviä uutisia, mutta allergisille ikävämpää tietoa.

Veikko Mäkelä - 27.3.2019 klo 22.07 Ilmianna

Kuvausvinkkinä: Kamerasta kannattaa tiputtaa valotusta alivalotuksen puolelle, josvain saa. Olen itse kuvannut kehiä onnistuneesti jopa kännykällä, kunolen säätänyt valotusta maksimin eli pari aukkoa pienemmäksi.

Paula Mattila - 28.3.2019 klo 06.27 Ilmianna

Kiitos ohjeesta,kyllä tuo ajatus on jotenkin muistissa ajalta jolloin oli käytössä kunnon kamera,nyt edelleen olen vähän alkeellisen kameran varassa ja näissä  tilanteissa se on kaikken huonoimmillaan joskin monessa muussa tilanteessa aivan mainio.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.