Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Revontuliharso - 30.9.2012 klo 23.30 Tampere Observation number 8185

Visibility Unclassified

Emma Bruus, Tampereen Ursa

Huomasin Tampereen Ursan revontulikamerassa joitain hailakkaa viherrystä. Nappasin kameran käteen ja kipitin lähipellolle verifioimaan tilannetta: kyllä, himmeä revontulivyö. Nappasin kimpsut ja kampsut (rytäkässä jalustasta irtosi jalka), juoksin kotiin ja kirjoitin lapselle lapun "Äiti meni kuvaamaan".

Kruisasin sporttipirssilläni Näsijärven rantaan UKK-instituutin rantaan. Muistelin ajaessa lämmöllä Kekkosta, joka lienee myötävaikuttanut siihen että tajusivat rakentaa tien metsän läpi suoraan rantaan.

En ollut rannalla ensimmäinen: laiturilla värjötteli hieman kylmettynyt, mutta hyvin nesteytetty porukka vaihto-opiskelijoita. Tunnelma nousi kattoon kun huomautin että ohueen revontulihuntuun alkaa muodostua säteitä. Seuraavat parikymmentä minuuttia olikin aika hilpeää riekkumista ja popinkuuntelua. :D Sitten tulikin pilvet.

 


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Technical information

Canon EOS 5DII, 24mm f/1.4LII (ISO 800, f/1.8, 1,6s)

Comments: 10 pcs
Arto Niemeläinen - 1.10.2012 klo 01.37 Report this

Tosi hauska idea ja hienot kuvat! Enpä oo nähnyt reposkuvissa aikaisemmin tämmöistä ryysistä. Olis saanut olla tulet vähän vahvemmat, nyt porukka varastaa huomion :)

 

Juha Ojanperä - 1.10.2012 klo 08.21 Report this

Hienoa, että jossain on ollut selkeää :)

Mikko Peussa - 1.10.2012 klo 08.29 Report this

Tuossa pystykuvassa on tyyliä ja sommittelut kohdillaan. Erilainen ja hauska toteutus.

Tapio Lahtinen - 1.10.2012 klo 08.29 Report this

Itsekin luovutin kun näytti niin pilviseltä ja käyrät tasaiselta.
Varmaan kuutamo söi osan loimotuksesta.

Emma Bruus - 1.10.2012 klo 09.43 Report this

Arto: Tuo jengi lupasi toistekin tulla mun rekvisiitaksi. Parempia reposia odotellessa...:P

Jari Luomanen - 1.10.2012 klo 12.06 Report this

Itse lähdin havaintopaikaltani 22.30 kun mitään ei näkynyt, eväät jäivät kotiin ja taivas veti pilveen, aamulla aikainen herätyskin. Olisi sittenkin vain kannattanut odotella. :P

Mikko Peussa - 1.10.2012 klo 12.17 Report this

Poikani tuossa aamupäivällä soitti ja kertoi, että oli ollut komeat revontulet klo 04.00 Turun taivaalla. Katselee vielä parvekkeeltaan melkoisen valosaasteen yli, joten aamuyöstä olisi siis kannattanut valvoa näinkin etelässä.

Emma Bruus - 1.10.2012 klo 13.11 Report this

Jari et kyllä menettänyt mitään...korkeintaan hieman hyvää seuraa. :)

Nuo aamuyön revontulet olivat varmasti ikimuistoisemmat, mutta katsoin yöllä kamerasta että Tampere oli pilvessä. Jotain nähdäkseen olisi pitänyt lähteä merta edemmäs kalaan.

Jari Luomanen - 1.10.2012 klo 19.39 Report this

Hauska kuulla Emma :) Tosiaan, käppyröiden perusteella aamuyöllä on ollut railakas show, mutta kyllä se helpottaa kuulla, että täällä oli pilvistä. :-D

Rauno Paivinen - 2.10.2012 klo 17.56 Report this

Hienoja kuvia taas ja varmaan opiskelijoillekin tunnelmaa nostattava kokemus. Täällä ei ole ollut pienintäkään kunnolla selkeää hetkeä yöaikaan varmaan pariin viikkoon:(

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.