Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Raekuuro kesäkaudella - 25.3.2019 klo 17.30 - 25.3.2019 klo 18.10 Vantaa Havainto numero 81865

Näyttävyys: V / V

Anne Pöyhönen, Ursa (Etelä-Suomi)

Tummin näkemäni pilvi, josta ihmettelin mitähän tuo pitää sisällään, satoi kun kävin kaupoissa, joten kellonaika ei tarkka, mutta kun tulin ulos niin maassa olevat lumirakeet eivät alkaneet sulaa vaan kovettuivat illan mittaan ja yöllä ovat ihan ennallaan vielä. Ne olivat suurimmat näkemäni, lähes noin 1 cm halkaisijaltaan, jännän muotoisia, kuin avaruuskapseli joka palaa ilmakehään: kartiomaisia, joissa leveämpi pää on kaarevasti röpelöinen kuin mammatuspilven solumuodostelmat. Erikoisin näky mihin olen törmännyt edes RaPu-projektin vuosina. Ainakin Vantaan Jumbon edessä ja parin sadan metrin päässä, en tiedä kuinka laajalla alueella. Rutistaessa kynnellä menivät rikki, ei jäätä niiden sisällä, mutta kiderakenne pitkittäissuuntaisesti kartion leveästä pohjasta kapeaan kärkeen ulottuvia neulamaisia yhteenliittyneitä kiteitä. Olisipa ollut lähikuvauslinssi, jos jollain on, löytynevät vielä aamullakin maasta ja kaiteiden päältä.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

Kommentteja: 2 kpl
Veikko Mäkelä - 27.3.2019 klo 22.12 Ilmianna

En itse havainnut raesadetta. Ilmeisesti ei ihan Helsingissä rannan tuntumassa tullut. Sen sijaan kiinnitin illalla sekä seuraavana aaamuna (pienessä määrin jopa vielä keskiviikkoaamuna), että jotain lumirakeen tapaisia oli satanut, sillä paikoissa, jossa maa oli jäässä, jään pintaan oli jäänyt kiinni valkeita lumipalleroita.

Eero Karvinen - 28.3.2019 klo 17.21 Ilmianna

Julmetun kokoisia lumirakeita (graupeleita).

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.