Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

ISS - 29.3.2019 klo 21.10 Rusko Observation number 81944

Visibility III / V

Piti käydä koppaamassa Orionin kulmilta viistänyt kansainvälinen avaruusasema, ajatuksena oli napsia seurannalla jokusia ruutuja tilanteesta. Ajatukseksi tuo sitten meinasi jäädäkin.

Hetki puoli yhdeksän jälkeen olin havaintopaikalla ja aloin virittelemään kalustoa kasaan. Kun oli tarkoitus alkaa suuntailemaan pohjantähteen ja piti laitella seurantapäähän virrat päälle, niin mitään ei tapahtunutkaan. Eikä periaatteessa ollut mahdollistakaan tapahtua, kun olin pölhöyksissäni jättänyt viime käyttökerran jälkeen näemmä virrat epähuomiossa päälle ja akku oli typötyhjä.

Kytkin siis tuolla ensimmäisellä naksauksella laitteen pois päältä ja siinä sitten otsalampun valossa virtanamiskaa napsutellessa tilanne alkoi hiipiä tajuntaan. Itse olin satavarma kotona pakatessa, että virtaa olisi edellisen reissun jäljiltä tarpeeksi enkä edes laitteen suojapussukkan sisälle kurkannut...

Eipä kovin ruusuisia tuntemuksia ja itsekehuja tilanteessa noussut pintaan. Sen verran kuitenkin aivoissa herneet kolisivat yhteen, että tajusin laittaa kaluston latautumaan kännykkälaturin kautta auton tupakansytyttimestä (onneksi oli samanlainen latausportti seurantapäässä).

Hätäiset viitisentoista minuuttia ehdin laitetta ladata ja sitten alkoikin olla jo kiire suuntailemaan ja kameraa virittelemään. Eipä tuota virtaa liiaksi akkuun ehtinyt tarttua, kun viimeisissä ruuduissa alkoivat jo tähdet venymään, eli seurantamoottorin nopeus ei enää riittänyt ja virtavalo vilkutteli hiipumisen merkiksi.

Kopioin sitten kotikoneella saaliiksi jääneet ISS:n juovat koosteeksi yhteen selkeimmistä ruuduista, valotukset olivat 20 sekuntin mittaisia.

Muistakaa ihmiset aina varmistaa laitteittenne virtavarannot ennen maastoon lähtöä :) 

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Satelliitti
  • Kohteen nimi
    • ISS
Comments: 4 pcs
Juha Ojanperä - 30.3.2019 klo 10.26 Report this

Tuosta kuvasta voitaneen hyvällä syyllä käyttää luonnehdintaa: työvoitto! Hienoa, kun sait lopulta kuvan aikaiseksi ISS:n ja Orionin kohtaamisesta!

Mikko Peussa - 30.3.2019 klo 10.53 Report this

Mielenkiintoinen toteutus ISS:n lennosta.

Timo Alanko - 30.3.2019 klo 11.47 Report this

On kyllä erittäin helppo unohtaa virta päälle. Omassa iOptronissa enemmänkin sääntö kuin poikkeus :) Komea kuva nyt syntyi kuitenkin! 

Lasse Nurminen - 30.3.2019 klo 18.58 Report this

Kiitoksia!

Meni kyllä Juha varmasti juurikin tuohon työvoitto-kategoriaan. Jäi kyllä sen verran hampaankoloon nuo vastoinkäymiset, että pitänee ottaa sopivassa tilanteessa revanssia "pirteämmällä" kalustolla.

Tavallaan Timo mukava kuulla, että toisillakin samanmoisia kokemuksia :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.