Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Rauhallinen revontulikaari - 29.3.2019 klo 22.55 - 30.3.2019 klo 00.54 Kittilä Havainto numero 81970

Näyttävyys: II / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Luvassa selkeä yö, niin pitihän se hyödyntää, vaikkei revontuliennusteet kummoisia luvannetkaan. Suunnistin suolle, jonka olin katsellut kartalta jo vuosi sitten ja paikka osoittautui ihan hyväksi. Heti parkkipaikalta huomasin, että pientä viherrystä ja liikettä oli näkyvissä, joten nappasin varmuuden vuoksi dokumenttikuvat heti parkkipaikan penkalta.

Seuraavat kuvat otin panoraamaa (kuva 1, klo 23.14-23.21) varten jonkin verran suon puolelta ja niiden aikana sattuikin reissun parhaat tulet. Aika vaatimattomat, mutta kaikki kelpaa etelän asukille :)

Seuraavaksi lumikenkäilin vähän etäämmäs tiestä, ettei satunnaisten ohiajavien autojen valot päässeet häiritsemään kuvailuja ja laitoin kameran ottamaan kuvasarjaa harsoksi heikentyneistä tulista ja tähtitaivaasta muuten vaan. Pakkasta ei ollut kuin 5 astetta, mutta tuuli jonkin verran, joten poljin lumeen itselleni tuulensuojaksi makuupoteron johon kävin pitkäkseni odottelemaan sitä komeaa tulipalloa.

Tulipalloa ei koskaan tullut, mutta kylmä alkoi hiipiä selkään, kun ei ollut makuualustaa. Loppuajan seisoskelinkin selkä tuulta vasten ja se olikin loppujenlopuksi pienempi paha kuin lumikosketus. Vähän vajaan tunnin jälkeen luovutin, kun tulet (eikä ennusteet) osoittaneet piristymisen merkkejä.

Kakkoskuvana typistetty, pienennetty ja karsittu versio videosta (ajalta klo 0.00-0.54), joka löytyy parempilaatuisena Vimeosta: kliks.

Kolmoskuvana Muonion graafi, josta näkee, että pykälää parempaa showta olisi ollut tarjolla jo aiemmin. Mutta onneksi se tuli taltioitua ainakin Taisto Komulaisen ja Jani Päiväniemen toimesta.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.