Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Erikoispilviä - 14.4.2019 klo 10.10 - 14.4.2019 klo 10.36 Turku,Ruissalo Havainto numero 82325

Näyttävyys: II / V

Taivas oli edelleen tasaisen hieman poimuisen pilvipeiton vallassa mutta kymmenen jälkeen tuli pilviverhoon pitkulainen repeämä jossa hetken päästä näkyi myös sadejuovia.Paikoin aukosta näkyi sinistä taivasta mutta tuon kummemmaksi ei aukko tullut.Onkohan ainesta reikäpilveen?

Lisätiedot
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Reikäpilvi info

   Reikäpilvi on harvinainen pilvipeitteessä havaittava ilmiö.

   Altocumulus-pilvet koostuvat pääasiassa alijäähtyneistä pilvipisaroista, joiden lämpötila voi olla reilustikin pakkasen puolella, mutta jotka eivät vielä ole jäätyneet sopivien jäätymisytimien puuttuessa. Kun jäätymisytimiä, kuten pieniä jääkiteitä, tulee pilven kanssa kosketuksiin voivat pilvipisarat alkaa jäätyä tästä pisteestä ulospäin siten, että pilveen näyttää syntyvän rengasmainen aukko. Tällaista aukkoa kutsutaan reikäpilveksi.

   Eräs jäätymisytimien lähde voivat olla lentokoneet, jotka saavat aikaan reikäpilven läpäistessään altocumulus-kerroksen. Reikäpilvet voivat olla muodoltaan myös pitkulaisia kun lentokone on lentänyt pilven korkeudella hieman pidempään. Tällöin sen kulkureitille jää aukosta alaspäin leijaileva kidevana.

   Näiden aukkojen tai kanaalien keskellä voidaan tyypillisesti havaita pilvikerroksen alapuolella näkyvä hento, jääkiteistä koostuva sadejuova eli virga. Jos aurinko sattuu olemaan tästä sadejuovasta sopivalla etäisyydellä, voidaan virgassa havaita haloilmiö, esimerkiksi sivuaurinko.

    

   Altocumulus-kerrokseen syntynyt reikäpilvi, jonka keskellä on jääkiteistä koostuva sadejuova eli virga. Kuva Jari Luomanen.

Kommentteja: 2 kpl
Mikko Peussa - 14.4.2019 klo 19.47 Ilmianna

Sadejuovien perusteella reikäpilvi. Alta kuvattuna olisi varmaan ilmiönä selkeämpi? Neloskuva on jo epäselvempi tapaus ja mielestäni siinä ei enää erotu.

Paula Mattila - 14.4.2019 klo 21.03 Ilmianna

Sadejuovat näkyivät  vain ensimmäiset noin 10minuuttia sitten aukko siirtyi niin että näkyi vain tuon vikan kuvan vaalea pilven kohta.Mutta oli jännää kun koko taivas oli pilvessä ja yhdessä kohdassa selvästi alkoi tapahtua jotain.Olisi jäänyt näkemättä ellen olisi juuri kävellyt Ruissalossa oikeaan suuntaan.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.