Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Muu valoilmiö - 14.4.2019 klo 10.50 - 14.4.2019 klo 10.57 Ähtäri Havainto numero 82328

Näyttävyys: IV / V

Mistä mahtaa olla kyse? Hieman rikkonaista pilvilauttaa vasten näkyi taivaansineä tummemman sininen suora vana, ks. kuvat. Se oli jo ollut siinä minulle tuntemattoman ajan, kun sen huomasin. Se oli ensin suoraan minun yläpuolellani noin itä-länsisuunnassa, muuta se liikkui kuin kellon viisari rauhallisesti suurin piirtein samaa vauhtia kuin pilvilautta. Minusta katsottuna kauempi pää vaikutti pysyvän suurin piirtein paikoillaan. Pilvilautta kulki lännestä itään. Aurinko oli viistosti vasemmalla minun takanani, joten minua lähinnä oleva pää liikkui ensin aurinkoa kohti ja sitten auringosta pois päin.

Kuva 1. Klo 10.52, hetken ihmeteltyäni suoraan yläpuolellani olevaa ilmiötä.

Kuva 2. Klo 10.53, paikka noin 30 m lounaaseen ensimmäisestä kuvauspaikasta. Seuraavat kuvat ovat tästä samasta paikasta. 

Kuva 3. Klo 10.55, puista näkee, että kuvat 2. ka 3. on otettu täysin samasta asemasta, joten liikettä pystyy arvioimaan suht’ tarkasti.

Kuva 4. Klo 10.56, puista päätellen kuvausasema on muuttunut noin yhden askeleen verran oikealle. Mutta ilmiön vaimenemista pystyy silti arvioimaan. Tässä vaiheessa lopetin seuraamisen. 

Lisätiedot
 • Liikkuiko valoilmiö
  • Liikkui hitaasti (kuten satelliitti)
 • Ilmiön kesto
  • Yli 20 sekuntia
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Muu valoilmiö info

   Muu valoilmiö -luokassa voit raportoida sellaisia harvinaisia ilmakehän optisia ilmiöitä, jotka eivät kuulu tämän sivuston muihin ilmiöluokkiin, ja jotka ovat omassa lajissaan komeita. Muun valoilmiön alla ei ole tarkoitus raportoida niitä erittäin yleisiä valoilmiöitä, joita ei kerätä Taivaanvahtiin, kuten tavanomaisia pilvisäteitä.

   Valetieteellisiä ilmiöitä tai nk. ufo-raportteja ei kerätä tälle sivustolle. Ufo-raportilla tarkoitetaan tilannetta, jossa ilmiön näkijä on jo valmiiksi vakuuttunut siitä, että hänen näkemänsä kohde on varmasti luonnontieteellisin keinoin selittämätön tai on selitettävissä vain yliluonnollisesti tai vieraan sivilisaation vierailulla.

   Taivaanvahtiin voi raportoida tunnistamattomia komeita taivaanilmiöitä, mikäli kyse on asiallisesta tiedustelusta ja havainnosta.

Tekniset tiedot

iPhone SE

Kommentteja: 1 kpl
Anne Pöyhönen - 15.4.2019 klo 23.09 Ilmianna

Olisiko ainut pilvikerros, ja ylempänä lentänyt lentokone teki jättövanan, jonka varjo lankesi tähän pilvikerrokseen, siirtyen sitä mukaa kun ylätuulet siirsivät jättövanaa? Tänään ainakin Vantaalla näkyi komeita jättövanoja, eivät haihtuneet ihan heti vaan kestivät jonkin aikaa ensin sinisellä taivaalla.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.