Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Siitepölykehä - 23.4.2019 klo 14.10 Mäntyharju Observation number 82589

Visibility III / V

Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Kaunis lämmin kevätpäivä,+19 astetta ja heikko tuuli-ja siitepölyä ilmassa.Saattaa olla koivu vuorossa.

Kuvaan sattui samalla japanilainen B-787 Dreamliner 7.7 km korkeudessa matkalla Tokioon.Kaukana siitepölykerroksen yläpuolella.

Erikoisuutena kuvassa suihkarin alapuolella näkyvä kirkas juova..???Tutkitaan tarkemmin-kaikenvaralta..

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Comments: 5 pcs
Markku Siljama - 23.4.2019 klo 21.44 Report this

Valojuova tutkittu,kameraan liittyvä jonkinlainen linssiheijastuma tms.Kiitän raatia kommenteista..:)

Mikko Peussa - 23.4.2019 klo 23.31 Report this

Tuo hieman kiemurteleva viiru jättövanan alla voisi olla myös ilmassa leijuva hämähäkinseitti, joka heijastelee auringonvaloa.

Markku Siljama - 24.4.2019 klo 00.12 Report this

Hyvinkin.En itse nähnyt sitä ja vasta kotona kuvia tutkiessa kiinnittyi huomio siihen.Tosi hämäävä,hetken jo toivoin päivätulipalloa ..:)

Kuva on otettu paikallisen ruokakaupan parkkikselta isoa valomastoa hyödyntäen ja pienessä tuulessa saattoi hyvinkin leijailla vaikka hämiksen seittejä tms.

Jukka Kytömäki - 24.4.2019 klo 23.35 Report this

Minä näkisin, että viiva on todellinen. Laitoin Markulle vertailukuvan 18.4 otettu kuva, jossa on myös kummallinen sivuvana.

Tero Sipinen - 25.4.2019 klo 07.04 Report this

Kyllä se viiru tosiaan todelliselta näyttää, ei linssiheijastukselta. Mutta ei myöskään tulipallolta tai jättövanaan liittyvältä. Oma tulkintani oli Mikon tapaan hämähäkinseitti tai muu höytyvä. Viirun alaosassa näkyy hieman samankaltaista väritystä joka voisi olla diffraktion aikaansaannosta kuten näissä esimerkeissä: seitti ja höytyvä. (Väritys näkyi paremmin tarkasteltavana olleessa osasuurennoksessa). Myös hius voisi ehkä tula kysymykseen. Yhdistelmä pieni kenno (pokkari) ja pieni aukko f/20 saa aikaan laajan syväterävyysalueen eli kameran lähelläkin oleva kohde toistuu terävänä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.