22° ylläsivuava kaari on suoraan Auringon päällä näkyvä värillinen kaari. Yleensä se nähdään 22° renkaan kanssa, jota se sivuaa.
22° ylläsivuavan kaaren muoto vaihtelee Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla se on melko jyrkkä V-muoto. Korkealla Auringolla 22° yllä- ja allasivuavat kaaret muodostavat yhden kokonaisen halon, joka on vaakaellipsin muotoinen, tai hyvin korkealla Auringolla täysin rengasmainen. Suomessa Aurinko tai Kuu ei kuitenkaan nouse niin korkealle, että täysin rengasmainen 22° sivuava kaari olisi mahdollinen.
Sivuavat kaaret eivät luonnossa ole useinkaan edellä kuvatun ideaalitapauksen kaltaisia. Esimerkiksi matalalla Auringolla ylläsivuava kaari saattaa selkeän V-muodon sijaan näkyä pelkkänä kirkastumana 22° renkaan yläosassa.
22° yllä- ja allasivuava kaari yhtyvät teoriassa jo valonlähteen korkeudella 29 astetta. Alhaisin valonlähteen korkeus millä täydet sivuavat on luonnossa valokuvattu on 40 asteen tuntumassa. Useimmiten vielä 50 asteen korkeudellakin - mikä on suurinpiirtein kesäauringon keskipäivän korkeus Etelä-Suomessa - yllä- ja allasivuava kaari näkyvät erillisinä.
Hyvin korkealla Auringolla esiintyvä renkaan muotoinen 22° sivuava ei eroa muodoltaan 22° renkaasta, mutta vahvoja viitteitä sen osuudesta ilmiöön antaa renkaan epätavallisen suuri kirkkaus ja terävyys.
Talvella jääsumussa näkyy joskus ulkovalojen tuottamia pilareita jotka päästään haarautuvat V-muodoksi. Nämä ovat 22° ylläsivuavia kaaria.
Kirkkaan ulkovalaisimen alla on mahdollista seurata 22° sivuavan valonlähteen korkeudesta riippuvaa muodonmuutosta liikkumalla lähemmäksi ja kauemmaksi valosta. Halo ilmenee lampun valossa kauniina, erillisistä kiteistä muodostuneena kolmiulotteisena pintana.
22° sivuava kaari on yleinen halo jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Vuoden lämpimämmällä puolisikolla on hyvä olla tarkkana ettei sekoita sitä ylempään 23° parheliaan, joka lämpöaaltojen aikaan on 22° sivuavaa kaarta yleisempi halo.

Matalan Auringon 22° ylläsivuava kaari. Kuva Arja-Sisko Airila.

Matalan auringon 22° ylläsivuava kaari. Näkyvillä on myös pilari ja heikot sivuauringot sekä hyvin heikosti 22° rengasta. Kuva Jouni Reivonen.

Auringon päällä näkyvät 22° ylläsivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Jari Luomanen.

Jääsumuun muodostunut täysi 22° sivuava kaari Kuun ympärillä. Näkyvillä on myös muita haloja. Ylä- ja alakoverat Parryn kaaret ovat tiiviisti kiinni 22° sivuavassa ja lähinnä vain kirkastavat sitä. Niiden voi kuitenkin havaita heikosti erkanevan 22° sivuavasta kaaresta. Kuva Jukka Ruoskanen.

Toiselta puolelta täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Marko Riikonen.

Täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jukka Ruoskanen.

Tämä rengas hyvin korkealla taivaalla olleen Kuun ympärillä lienee terävyytensä perusteella 22° sivuavan kaaren dominoima. Kuva Marko Riikonen.

Silloin tällöin jääsumuun syntyvät ulkovalojen pilarit jakautuvat päistään V-muotoon. Kyse on 22° ylläsivuavasta kaaresta. Kuva Veijo Timonen.

Simulaatiot 22° sivuavista kaarista viidelle valonlähteen korkeudelle. Kun valonlähde nousee yli 75 asteen, 22° sivuava kaari on renkaan muotoinen. Viivalla on piirretty 22° rengas ja horisontti. Oikeassa alakulmassa on simulaatioissa käytetty kide sekä 22° sivuavan kaaren valonreitti. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.
Kiva bonuskuva halohavainnossa. Uikun silmät on niin punaiset, että mikähän evoluutiossa on suosinut tuota värimuotoa? Ihmisellä punaiset silmät ei välttämättä ole etu lajin säilymiselle ;-)
Halomuodoista vielä: horisonttirengasta ei saanut kuvista irti, mutta ehkä se oli livehavaintona?
Ja tuo uikku on aika eksoottinen ilmestys!
@ Mikko, kiitos kivasta kommentista! :) Ovatkohan ne punaiset silmät mustakurkku-uikullekaan eduksi, kun määrä on kuulemma kovasti vähentynyt. Uhanalaisuus on muutamassa vuodessa muuttunut, ja laji näkyy olevan nyt "vaarantunut" tai "erittäin uhanalainen" (riippuu mistä katsoo), ja koko EU:ssa "uhanalainen". Tässä meidän metsälähiön lammessa yksi mustakurkku-uikkupariskunta pesii uskollisesti joka vuosi yhdessä kaislikossa, tänä vuonna ne tulivat 27.4.
@ Tero, horisonttirengas oli minulle ongelma, eikä ys:kään ollut kovin varma tapaus. Horisonttirengas ei näkynyt livenä yhtään paremmin kuin tuossa kuvassa, ja silloinkin näin sen vain lyhyen aikaa (tosin aina välillä kyttäsin tuota uikkua). Ennen kuin laitoin ruksit, etsin hakutoiminnoilla monta sivua horisonttirenkaita. Monessa kuvassa se näkyi aika himmeänä ja/tai lyhyenä, ja sillä perusteella sitten laitoin ruksin. Lisäksi rastitin vielä kohdan, että "Toivon, että havainnon ilmiötunnistukset tarkistetaan ennen havainnon julkaisua". Mainitsin siitä vielä tekstissäkin nimenomaan tuon horisonttirenkaan vuoksi, kun olin siitä niin epävarma. En saanut ruksia äsken muokkauslinkillä pois, en varmaan käyttänyt sitä oikein, joten voisko joku ylläpidosta poistaa horisonttirenkaan ruksin. Syy siis se, ettei rengas näkynyt tuon kummemmin, kuin sivuaurinkoviiru on kuvassa.
Ok, kiitos lisäselvityksestä! Kuvassa näkyvä pätkä menee vielä sivuauringon häntänä. Rajana on pidetty kahtakymmentä astetta, eli häntä saa ulottua aika pitkälle, ennekuin sitä uskaltaa sanoa horisonttirenkaaksi. Paitsi; jos häntää näkyy 22r:n sisäpuolella, silloin se on varmuudella hr. Poistin hr:n tunnisteen, kun ei näkynyt pidemmällä, eikä kuvissa erotu renkaan sisäpuolella.
Kiitos Tero! Muistin, että sivuauringon hännän pitää ulottua tarpeeksi pitkälle, ja löysin myös ne astekriteerit, mutta enhän minä päässyt niiden ohjeiden kanssa mihinkään Slovakia-ottelun erätauolla.:D Pääasia että tunnistusruksit ovat nyt kunnossa!