Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Vihreä reuna - 13.5.2019 klo 21.39 - 13.5.2019 klo 21.46 Juva Havainto numero 82982

Näyttävyys: III / V

Eilisillan auringonlaskussa näkyi mukavasti vihreiden segmenttien irtoamisia, vaikka sää olikin tuulinen. Vihreä reuna erottui myös muutamaan otteeseen hyvin, kun auringon yläreuna painui selvärajaisten pilvikaistaleiden taa. Pääkuvassa aurinko on juuri häviämässä näkyvistä pilven taakse ja siinä olisi ollut aineksia vihreään välähdykseenkin, ellei aurinko olisi samalla valaissut horisontin puita alaviistosta pilven alareunan alta. Kuvat ovat käänteisessä aikajärjestyksessä.

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Vihreä reuna info

   Vihreä reuna (green rim) on Auringon tai Kuun vihreäksi värjäytynyt yläreuna. Se on havaittavissa kun valonlähde on hyvin matalalla horisontissa. Samaan aikaan näkyvillä voi olla myös valonlähteestä irronneita vihreitä kaistaleita. Niitä kutsutaan vihreäksi segmentiksi (green segment). Joskus havaittavissa on myös sinistä tai violettia väriä. Nämä kaikki ilmiön variaatiot raportoidaan tällä vihreän reunan rastilla.

   Vihreää reunaa ei tule sekoittaa vihreään välähdykseen. Aito vihreä välähdys näkyy silloin kun koko muu Aurinko on auringonlaskussa juuri kadonnut horisonttiin tai auringonnousussa ei ole aivan vielä ilmestynyt näkyviin. Vihreä välähdys kestää korkeintaan muutaman sekunnin, vihreä reuna on huomattavasti pitkäkestoisempi ilmiö.

   Jos vihreän reunan näkyessä koko valonlähteen kiekko on esillä, tällöin valonlähteen alaosassa voi näkyä punainen reunus. Sille on Taivaanvahdissa oma rastinsa.

    

   Vihreä reuna reunustaa Aurinkoa ohuena segmenttinä. Kuva Markku Ruonala.

    

   Vihreä reuna laskevalla Auringolla. Kuva Jari Luomanen.

    

   Sinistä, violettia ja vihreää reunaa Auringolla. Kuva Erkki Rauhala. 

Kommentteja: 1 kpl
Timo Alanko - 14.5.2019 klo 20.15 Ilmianna

Nyt on kyllä mystinen fiilis ykköskuvassa. Oikeastaan näyttää jo siniseltä tuo segmentin irtoaminen. Kiva, kun jaksat noita meille kuvailla. Itsellä on jo vähän into lässähtänyt. Oli sen verran karvaita pettymyksiä talvella Portugalissa, kun pääsin kuvailemaan laskuja valtamereen. Aina ilmestyi pilvihöttöä pilaamaan innokkaan yritykset.

 

Kokeilepa saada noihin auringonlaskukuviin kuviin tänä keväänä siitepölykehät mukaan, kun mänty alkaa oikein kunnolla kukkia. Itselläni tuo onnistui viime keväänä mainiosti yhden kerran.

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/74113

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.