Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Siitepölykehä Kuulla - 18.5.2019 klo 23.27 Ilmajoki Havainto numero 83102

Näyttävyys: III / V

Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Kävin vielä yöllä kuvaamassa nousevaa Kuuta ja totesin, että sen ympärillä näkyy myöskin siitepölykehä, joka ei kylläkään mitenkään väreillä päässyt juhlimaan (pääasiallinen sävy lähinnä kellertävänoranssinruskehtava).

Ensimmäiset pari kuvaa Canonilla ja vertailun vuoksi viimeisenä Nikonin superzoomin kuva.

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Kuunvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä Kuulla info

   Siitepölykehä Kuulla ei ole Suomessa kovinkaan näyttävä ilmiö, sillä parhaaseen siitepölyaikaan yöt ovat valoisia.

   Leppä kylläkin kukkii jo maaliskuussa jolloin yöt ovat pimeitä, mutta leppä ei ole hyvä siitepölykehien tuottaja ellei puita mene varta vasten ravistelemaan. Seuraava havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Mänty aloittaa aikaisintaan toukokuun lopussa, mutta silloin taivas on Etelä-Suomessakin jo vaalea, eikä kehä Kuun ympärillä ole näyttävä.

   Kuten Kuun tavalliset kehät, myös Kuun siitepölykehät näkyvät Kuun välittömässä läheisyydessä värillisinä kiekkoina. Taivaan vaaleus tosin voi saada aikaan sen että vain kehän sisin punainen aurole näkyy. Tavalliset Kuun kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, mutta siitepölykehät erottuvat normaalisti selkeää taivasta vasten.

   Tällä ruksivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Kuun ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Auringon siitepölykehille on oma valintansa yleisten valoilmiöiden listassa.

   Toisin kuin valonlähdettä saartavat halot, jotka sijaitsevat erillään valonlähteestä, siitepölykehät muodostavat yhtenäisen valokentän valonlähteen välittömään läheisyyteen. 

    

   Koivun siitepölykehä Kuulla. Kuuta peittää sitä himmentävä filtteri. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä Kuun ympärillä. Taivaan vaaleuden vuoksi vain kehän sisin osa on näkyvillä. Kuva Jari Luomanen.

Tekniset tiedot

Canon EOS 70D, Sigma DC 18-250mm OS HSM ja Nikon Coolpix P900

Kommentteja: 3 kpl
Arja-Sisko Airila - 19.5.2019 klo 16.30 Ilmianna

Hienot kuvat siitepölykehästä. Saman näköistä kehää kuulla katselin yöllä täällä Sysmässä, ei tullut otettua kuvaa.  Seurasin tuolloin avaruusasema ISS:n kulkua poikki etelätaivaan klo 01:35.

Juha Ojanperä - 21.5.2019 klo 20.04 Ilmianna

Hienot kuvat siitepölykehästä Kuulla! Näistä saisi vielä parempia kuvia nostamalla reilusti valotusaikaa. Valotusaika saa olla esim. 3-5 sekuntia. Tässä esim. omat kuvani Kuun siitepölykehästä, valotusaika oli minulla 4 sekuntia. Pidemmillä valotusajoilla tulee esiin kehän ulompi vyöhyke ja näin männyn tapauksessa tyypilliset kirkastumat ulkokehällä. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/14902

Marko Myllyniemi - 21.5.2019 klo 22.18 Ilmianna

Tällä erää oli pakko tyytyä vähän lyhyempään valotusaikaan, sillä jalustaa ei ollut matkassa, joten oli pakko kuvat käsivaralta (kuvanvakain päällä).

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.