Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Hyvin heikkoja yöpilviä - 30.5.2019 klo 00.27 - 30.5.2019 klo 01.42 Helsinki Observation number 83259

Visibility I / V

Sadejakson jälkeen olosuhteet olivat ihan kohtuulliset. Horisontissa tosin oli runsaasti pitkien pilvisäikeiden muodostamia hentojen yökkösten havaitsemista häiritseviä "vanhanaikaisia". Kun perkasin vakiokierroksen kuvia, niin luoteessa erottui muutama viiru kello 0.27:n kuvassa 2 sellaisella alueella, jossa on usein jättövanoja, mutta jotenkin viirut olivat liian ohuita. Menin tarkistamaan alueen uudestaan 1.39 ja rankalla lightroom-käsittelyllä esiin tuli yökkösmäisiä rakenteita. Kuvia on käsitelty pelkästään lightroomin kontrastityökaluilla + kevyt terävöinti. Ei siis lainkaan unsharpmaskia.   


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Valaisevia yöpilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Valaisevat yöpilvet
  • Vöitä info

   Yöpilvivyöt ovat pitkiä, juovamaisia yöpilviä.

    

   Yksittäinen, kirkas vyö. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kuvassa vasemmalla yläviistoon nousevia vöitä, alempana keskellä ja oikealla vaakasuuntaisia laineita. Kuva Juha Tonttila.

Comments: 5 pcs
Juha Ojanperä - 30.5.2019 klo 10.15 Report this

Yöpilvikausi on todellakin alkanut! Spaceweatherissakin juttua aiheesta.

Mikko Peussa - 30.5.2019 klo 12.16 Report this

Siellähän niitä. Paljain silmin ei Turusta katsoen mitään aivan varmaa, joten jätin kuvaamatta.

Samuli Ikäheimo - 30.5.2019 klo 15.46 Report this

Kiitos raportista, ilman tätä olisi saattanut jäädä omat kuvat revittelemättä, sen verran huomaamaton oli tämä näytös. Paljain silmin eikä vielä kuvistakaan ilman käsittelyä huomannut mitään yökkösiin viittaavaa.

Pentti Arpalahti - 30.5.2019 klo 19.47 Report this

No juu, aika lailla piti revitellä ja bonuksena tuli kennon pölykartoitus. Yököt olivat omilla havaintopaikoilla vähemmän valosaasteisella suunnalla ja etäämmällä auringosta, mutta mitään ei paljain silmin erottanut. Vaan pakko siellä oli jotain olla, kun muualla on jo kuvattu hienoja näytöksiä.

Mikko Peussa - 31.5.2019 klo 01.13 Report this

Näin siitepölyaikana objektiivin vaihtoon ei kannata käyttää liikaa aikaa. Itse teen sen usein autossa sisällä, sillä ulkona on nyt pientä partikkelia ilmassa paljon ja ne on heti kameran sisällä ja kennon pinnalla. En tiedä onko tulkintani oikea, mutta tuntuu että kennon roskat ilmaantuu aina tähän aikaan vuodesta. Varsinkin pinoissa ja pienellä aukolla kuvatessa jälki on suorastaan hirveää välillä. Siitepölyn putsaaminen kennolta ei vaadi ihmeitä – mikäli se siis sitä on?

Itse olen ennen kuvausreissuja testaillut kotona kuvaamalla kennon puhtautta. Valkoiseen seinään kun kuvaa pienellä aukolla, niin kennon puhtaudesta saa hyvän tuntuman. Pieni aukko siis korostaa kennon roskien näkyvyyttä valokuvassa.

Jos roskia näkyy kuvissa näkyvissä, niin nopea imurointi peili ylhäällä ja suljin auki on poistanut usein kaikki roskat. Ja riskejä välttämällä imurointi niin, ettei suulake koske mihinkään kamerassa. Usein olen pelkällä nopealla imuroinnilla saanut kaikki roskat pois kennolta. Samanlainen imurointi on hyvä tehdä välillä myös kaikkien objektiivien siihen päähän joka kiinnitetään kameraan ja sitten suoja nopeasti paikalleen.

Tähän keskusteluun oli hyvä paikka heittää tällainen vinkki, joka ainakin itselläni on toiminut hyvin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.