Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

STARLINK - 30.5.2019 klo 01.49 Lahti Observation number 83260

Visibility II / V

Pilvien myötä ei SpaceX:n Starlink-satelliittien bongaus ole onnistunut aiemmin, mutta tänä yönä oli viimein selkeää oikealla suunnalla.

Kesän kirkkaalta yötaivaalta satelliittien löytäminen on kuitenkin varsin hankalaa vaikka ratatiedot tietäisikin. Paljain silmin en lopulta mitään nähnyt, mutta videolle tarttui pikkuisen kosmista letkajenkkaa.

Linkki videoon:

https://www.youtube.com/watch?v=bzxqlfEkIYw

Tämänhetkisillä radoillaan Starlinkit nousevat korkeimmillaan 22 astetta Lahden horisontista, hieman ISS-avaruusasemaa korkeammalle.

Kirkkausarvio noin magnitudin 3 luokkaa videon perusteella, tosin kirkastumisiakin saattaisi näkyä jos saisi tarkkailtua pidempään. Tällä kertaa lopetin videoinnin kymmenen minuutin jälkeen kun en silmin mitään havainnut, nämä siis tallentuivat aivan pätkän loppuun.

Seuraavalla kerralla osannee jo hakea hieman tarkemmin oikean kohdan taivaalta ja osaa varautua myös odottelemaan kauemmin.. Starlink-letka kun on jo venynyt ilmeisesti lähes puolituntiseksi.

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Satelliitti
  • Kohteen nimi
    • STARLINK
Technical information

Sony A7 III, Voigtländer 50/1.1

Comments: 7 pcs
Tero Sipinen - 30.5.2019 klo 08.33 Report this

Onnittelut Vahdin ensihavainnosta tästä aiheesta!

Humia hankkeita Muskilla...

Lasse Nurminen - 30.5.2019 klo 11.52 Report this

Melkoinen letka, hieno havainto!

Mikko Peussa - 30.5.2019 klo 12.19 Report this

Hyvä bongaus!

Mikko Peussa - 30.5.2019 klo 12.25 Report this

Linkki toimii kuvat ja kertomus listalla, mutta kun havainnon aukaisee, niin linkki vie havaintolomakkeelle syvä avaruus osioon. Onkohan muilla sama juttu?

Panu Lahtinen - 30.5.2019 klo 12.36 Report this

Muistaakseni tuo linkin alkuun tuleva havaintolomake-URL on tunnettu bugi, sitä vaan en muista mikä sen aiheuttaa. Korjasin linkin.

Samuli Ikäheimo - 30.5.2019 klo 12.36 Report this

Kiitokset! Haastava kohde Suomen kesätaivaalla mutta aina kannattaa yrittää. :)

Mikko: Jaa'a, kommenttisi myötä huomasin saman. Päivitin raportin ja nyt pitäisi toimia. Ei hajuakaan mistä ylimääräinen lisä hyperlinkkiin oli tullut.

Jarkko Laukkanen - 30.5.2019 klo 16.38 Report this

Onnittelut! Olin itsekin näitä bongailemassa samana yönä, mutta noin 1,5 h aiemmin. Mun kuviini jäivät vain Arcturus, Altair ja Jupiter. Satelliitteja en kuviin saanut, ja visuaalisestikin näin vain välähdyksen, kuten omassa havainnossani kerroin (https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/83261).

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.