Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Siitepölykehä - 12.6.2019 klo 21.33 - 12.6.2019 klo 22.05 Rovaniemi Observation number 83563

Visibility III / V

Taivas selkeni illaksi, joten piti lähteä pienelle pyörälenkille männyn siitepölykehän toivossa. Toive toteutuikin ihan mallikkaasti. Kuvia alivalotettu sekä hieman säädetty kuvankäsittelyssä.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Technical information

Canon EOS 80D, Canon EF-S 18-135 IS STM

Comments: 9 pcs
Tero Sipinen - 12.6.2019 klo 23.11 Report this

Oikein mallikkaat mäntykehät pullistumineen!

Jani Päiväniemi - 13.6.2019 klo 05.57 Report this

Onpa komeat kehät teilläpäin näkynyt! Hienot kuvat! Minäkin illalla katselin täällä muttei minkäänlaista kehää ollut näkyvissä.

Olli Sälevä - 13.6.2019 klo 06.00 Report this

Kiitos, kyllä vain. Varsin selvä tapaus.

Olli Sälevä - 13.6.2019 klo 07.19 Report this

Kiitos, ihan mukavasti näkyivät. Siitepölyä on nyt varsin runsaasti.

Timo Alanko - 13.6.2019 klo 09.26 Report this

Noiden kirkastumien syntyä voisi vielä joku valottaa. Miten voi yksittäisten hiukkasten muoto vaikuttaa niiden syntyyn. Tuossahan on miljoonia hiukkasia. Miksi juuri kirkastuman kohdalla olevat synnyttävät kirkastuneen alueen? Nehän voivat olla ilmassa miten päin vaan, vai voivatko...? 

Jari Luomanen - 13.6.2019 klo 10.43 Report this

Männyn siitepölyhiukkasilla on tietty muoto ja painopiste. Niiden seurauksena hiukkaset orientoituvat tietyllä tapaa - siis asettuvat tiettyyn asentoon kun ne ovat vapaasti leijumassa ilmakehässä.

https://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Coronae+and+other+phenomena/_MG_9053.jpg

Tämän vuoksi sirontakuviosta tulee tuollainen ympyrästä poikkeava muoto kirkastumineen. 

Mikko Peussa - 13.6.2019 klo 21.37 Report this

Jari Luomasen hyvään kommenttiin vielä lisäyksensä tämä Veikko Mäkelän kommentti omaan siitepölykehähavaintooni, joka oli suunnattu sinulle Timo. Siinä on myös mainittu missä asennossa hiukkaset leijuu ja miksi.

”Veikko Mäkelä - 1.6.2019 klo 15.41

@Timo: Männyn (ja kuusen) siitepölykehien kulmikkuus eli siis kirkastumat sivuilla, yllä ja alla, syntyvät siitepölyhiukkasten epäsymmetrisistä muodoista. Näillä havupuilla on hiukkasen kyljissä ilmarakkulat, "Mikki Hiiren korvien" muodossa.

Hiukkaset leijuvat ilmarakkuloiden varassa ja rakkulat ovat hiukkasen yläreunalla. Kun katsomme kehää korkealla Auringolla, rakkulat jäävät soikean päähiukkasen taakse meistä katsottuna ja hiukkasen projektio on vain soikio, jolloin sironnan ansiosta syntyy vain soikea kehä.

Matalalla Auringolla tilanne on toinen: hiukkasen projektiossa on mukana myös "Mikki Hiiren korvat" ja kirkastumat ilmaantuvat kehään.”

Timo Alanko - 13.6.2019 klo 21.38 Report this

Tuoltapa löysinkin varsin kattavan pläjäyksen:

 https://www.ursa.fi/ilmakeha/ilmiot/siitepoly-itiot-levat/siitepolykehista.html

Timo Alanko - 13.6.2019 klo 21.47 Report this

Erityisesti tuo kohta vastasi hyvin pohdintaani:

 

Männyn ja kuusen kehissä näkyvät kirkastumat johtuvat siitepölyhiukkasen eri osien aiheutamien diffraktiokuvioiden päällekkäisyydestä. Ne näkyvät vain matalilla auringon korkeuksilla, jolloin hiukkasia katsotaan sivulta päin ja ilmapussit ovat näkyvissä. Korkeammalla pussit jäävät hiukkasen yläpuolelle näkymättömiin eivätkä näin aiheuta kirkastumia. Kirkastumat alkavat näkyä alle 30 asteen päässä horisontista. Myös kehien soikeuden muuttuminen johtuu siitä että hiukkasten projektio muuttuu pyöreästä soikeaksi korkeuden laskiessa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.