Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Täydellinen auringonpimennys - 2.7.2019 klo 15.23 - 2.7.2019 klo 17.40 Peralillo, Valle de Elqui, Chile Observation number 83968

Visibility V / V

Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Täydellinen auringonpimennys Tähdet ja Avaruus -lehden matkalla näkyi upeasti. Havaintopaikka Vicuñan ulkopuolella vuorten sylissä oli kuvauksellinen, ja järjestelyt toimivat oivallisesti. Tein havaintopiirroksen Auringosta ennen pimennyksen alkua noin klo 15 paikallista aikaa vety-alfa -putken läpi, jotta tietäisimme, millaisia protuja olisi odotettavissa. Kookkain protu klo 5 suunnalla oli iso mutta himmeä - se näkyi kuitenkin erittäin hienosti ilman suotimia täydellisen vaiheen aikana! Valkoisen valon suotimella tehty piirros on tehty noin klo 15:40, kun pimennys on jo alkanut. Pääkuvana piirros täydellisestä vaiheesta - aika riitti juuri ja juuri piirtää koronan pääpiirteet ja merkitä protut; viimeisellä vilkaisulla okulaariin Aurinko jo kurkisti Kuun takaa ja käänsin katseeni pikaisesti pois. Viimeinen piirros on tehty Auringon laskiessa vuorten taakse klo 17:40 - neljänteen kontaktiin oli vielä noin 15 minuuttia. Kaksi puuta näkyi vuoren harjanteella kauniina silhuettina kromosfääriä vasten. Kaikki ajat ovat paikallisia (UTC -4), ja kaikki havaintopiirrokset ovat peilikuvia. Pohjoissuunta merkitty. Täydellisen vaiheen ennen ja jälkeen varjonauhat olivat selvästi nähtävissä läheisessä muurissa. Ehdin myös nähdä hienon timanttisormuksen ennen täydellistä vaihetta, ja Venuksen sekä Siriuksen täydellisen vaiheen aikana. Maagisen fantastinen kokemus kaikkiaan!


More similar observations
Additional information
 • Havaitut pimennysilmiöt
  • Timanttisormus info

   Timanttisormus-ilmiö voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Hieman ennen täydellisen vaiheen alkua Kuun ympärillä on jo valoisa sisemmästä koronasta muodostuva rengas ja Auringon viimeinen kirkas katoava osa muodostaa kuin kirkkaan timantin tälle renkaalle. Vastaava näky toistuu pimennyksen päättyessä.

    

   Timanttisormus Australian vuoden 2012 pimennyksessä. Kuva Toni Veikkolainen.

    

   Eri vaiheita timanttisormuksesta Australian vuoden 2012 pimennyksestä. Kuvat Jukka Ruoskanen.

  • Päivätaivaalla planeettoja paljain silmin info

   Planeettoja voidaan nähdä paljain silmin päivätaivaalla täydellisen auringonpimennyksen aikana. Useimmiten Auringon lähettyville nähtäville tulevat Merkurius ja Venus. Lisäksi saattaa - niiden sijainnista ja kirkkaudesta riippuen - tulla näkyville myös aurinkokunnan ulompia planeettoja, kuten Mars tai Jupiter. 

  • Päivätaivaalla tähtiä paljain silmin info

   Kirkkaimpia tähtiä voi tulla paljain silmin näkyviin täydellisen auringonpimennyksen aikana.

  • Varjonauhoja info

   Varjonauhoja voidaan joskus nähdä liikkumassa maanpinnalla ja vaaleita rakenteita vasten täydellisen auringonpimennyksen aikana. Ne muistuttavat kuvioita, joita uima-altaan pohjalla näkyy kun tuuli liikuttaa vedenpintaa. Tässä tapauksessa uima-allasta vastaa ilmakehä ja Auringon kapea valo juuri ennen täydellisen vaiheen alkua ja sen jälkeen toimii valonlähteenä.

    

   Piirros varjonauhoista Sisilialaisen talon seinällä vuoden 1870 auringonpimennyksessä. Kuva Demetrio Emilio Diamilla Müller.

Technical information

Pääkuva ja valkoisen valon suotimen kuva: Televue 85 -linssiputki, 26mm Televue Nagler -okulaari (23x), valkoisen valon suotimena astrosolar-kalvo. Vety-alfakuvat Coronado MaxScope 40 -putki, Coronado Cemax 12mm okulaari (33x). Daler & Rowneyn musta ja valkoinen paperi, Conte Crayon kynät.

Comments: 6 pcs
Tapio Lahtinen - 3.7.2019 klo 19.48 Report this

On kyllä hienoja nämä. Onnittelut.
Voisin hyvin kuvitella että kelpaisi vaikka APODiksi.

Samuli Vuorinen - 3.7.2019 klo 19.49 Report this

Huima suoritus! En olisi kyllä itse pimennyksen aikana ehtinyt piirtää näin hyvää kuvaa.

Emma Bruus - 3.7.2019 klo 20.22 Report this

Huh. Komeaa jälkeä taas!

Maria Levola - 3.7.2019 klo 21.13 Report this

Käsittämättömän upeita tuotoksia!

Pirjo Koski - 11.7.2019 klo 11.11 Report this

Aivan uskomattoman kaunista jälkeä! 

Jari Luomanen - 11.7.2019 klo 22.36 Report this

Kyllä ovatkin hienoja. Täytyy olla eräitäkin tunteja harjoittelua takana, että tällaista syntyy. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.