Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Täydellinen auringonpimennys - 2.7.2019 klo 15.23 - 2.7.2019 klo 17.40 Peralillo, Valle de Elqui, Chile Havainto numero 83968

Näyttävyys: V / V

Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Täydellinen auringonpimennys Tähdet ja Avaruus -lehden matkalla näkyi upeasti. Havaintopaikka Vicuñan ulkopuolella vuorten sylissä oli kuvauksellinen, ja järjestelyt toimivat oivallisesti. Tein havaintopiirroksen Auringosta ennen pimennyksen alkua noin klo 15 paikallista aikaa vety-alfa -putken läpi, jotta tietäisimme, millaisia protuja olisi odotettavissa. Kookkain protu klo 5 suunnalla oli iso mutta himmeä - se näkyi kuitenkin erittäin hienosti ilman suotimia täydellisen vaiheen aikana! Valkoisen valon suotimella tehty piirros on tehty noin klo 15:40, kun pimennys on jo alkanut. Pääkuvana piirros täydellisestä vaiheesta - aika riitti juuri ja juuri piirtää koronan pääpiirteet ja merkitä protut; viimeisellä vilkaisulla okulaariin Aurinko jo kurkisti Kuun takaa ja käänsin katseeni pikaisesti pois. Viimeinen piirros on tehty Auringon laskiessa vuorten taakse klo 17:40 - neljänteen kontaktiin oli vielä noin 15 minuuttia. Kaksi puuta näkyi vuoren harjanteella kauniina silhuettina kromosfääriä vasten. Kaikki ajat ovat paikallisia (UTC -4), ja kaikki havaintopiirrokset ovat peilikuvia. Pohjoissuunta merkitty. Täydellisen vaiheen ennen ja jälkeen varjonauhat olivat selvästi nähtävissä läheisessä muurissa. Ehdin myös nähdä hienon timanttisormuksen ennen täydellistä vaihetta, ja Venuksen sekä Siriuksen täydellisen vaiheen aikana. Maagisen fantastinen kokemus kaikkiaan!


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut pimennysilmiöt
  • Timanttisormus info

   Timanttisormus-ilmiö voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Hieman ennen täydellisen vaiheen alkua Kuun ympärillä on jo valoisa sisemmästä koronasta muodostuva rengas ja Auringon viimeinen kirkas katoava osa muodostaa kuin kirkkaan timantin tälle renkaalle. Vastaava näky toistuu pimennyksen päättyessä.

    

   Timanttisormus Australian vuoden 2012 pimennyksessä. Kuva Toni Veikkolainen.

    

   Eri vaiheita timanttisormuksesta Australian vuoden 2012 pimennyksestä. Kuvat Jukka Ruoskanen.

  • Päivätaivaalla planeettoja paljain silmin info

   Planeettoja voidaan nähdä paljain silmin päivätaivaalla täydellisen auringonpimennyksen aikana. Useimmiten Auringon lähettyville nähtäville tulevat Merkurius ja Venus. Lisäksi saattaa - niiden sijainnista ja kirkkaudesta riippuen - tulla näkyville myös aurinkokunnan ulompia planeettoja, kuten Mars tai Jupiter. 

  • Päivätaivaalla tähtiä paljain silmin info

   Kirkkaimpia tähtiä voi tulla paljain silmin näkyviin täydellisen auringonpimennyksen aikana.

  • Varjonauhoja info

   Varjonauhoja voidaan joskus nähdä liikkumassa maanpinnalla ja vaaleita rakenteita vasten täydellisen auringonpimennyksen aikana. Ne muistuttavat kuvioita, joita uima-altaan pohjalla näkyy kun tuuli liikuttaa vedenpintaa. Tässä tapauksessa uima-allasta vastaa ilmakehä ja Auringon kapea valo juuri ennen täydellisen vaiheen alkua ja sen jälkeen toimii valonlähteenä.

    

   Piirros varjonauhoista Sisilialaisen talon seinällä vuoden 1870 auringonpimennyksessä. Kuva Demetrio Emilio Diamilla Müller.

Tekniset tiedot

Pääkuva ja valkoisen valon suotimen kuva: Televue 85 -linssiputki, 26mm Televue Nagler -okulaari (23x), valkoisen valon suotimena astrosolar-kalvo. Vety-alfakuvat Coronado MaxScope 40 -putki, Coronado Cemax 12mm okulaari (33x). Daler & Rowneyn musta ja valkoinen paperi, Conte Crayon kynät.

Kommentteja: 6 kpl
Tapio Lahtinen - 3.7.2019 klo 19.48 Ilmianna

On kyllä hienoja nämä. Onnittelut.
Voisin hyvin kuvitella että kelpaisi vaikka APODiksi.

Samuli Vuorinen - 3.7.2019 klo 19.49 Ilmianna

Huima suoritus! En olisi kyllä itse pimennyksen aikana ehtinyt piirtää näin hyvää kuvaa.

Emma Bruus - 3.7.2019 klo 20.22 Ilmianna

Huh. Komeaa jälkeä taas!

Maria Levola - 3.7.2019 klo 21.13 Ilmianna

Käsittämättömän upeita tuotoksia!

Pirjo Koski - 11.7.2019 klo 11.11 Ilmianna

Aivan uskomattoman kaunista jälkeä! 

Jari Luomanen - 11.7.2019 klo 22.36 Ilmianna

Kyllä ovatkin hienoja. Täytyy olla eräitäkin tunteja harjoittelua takana, että tällaista syntyy. 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.