Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Täydellinen auringonpimennys - 2.7.2019 klo 15.23 - 2.7.2019 klo 17.40 Peralillo, Valle de Elqui, Chile Observation number 83984

Visibility V / V

Arto Oksanen, Jyväskylän Sirius

Täydellisen auringonpimennyksen havaitseminen onnistui täydellisesti. Chilessä, Tähdet ja avaruus -lehden (vai oliko se Possut ja Avaruus?) ja Tiedetuubin järjestämällä matkalla. Sää havaintopaikalla oli pilvetön.  Täydellisen vaiheen alussa (kuva) ja lopussa näkyi upea timanttisormusilmiö. 

Täydellisen vaiheen alkaminen oli jälleen uskomattoman kaunis: taivas himmeni nopeasti kun Auringon viimeiset säteet hävisivät Kuun taakse ja taivaalle syttyi timanttisorrmusilmiö. Timantti himmeni nopeasti ja Auringon korona näkyi koko komeudessaan, kuin suuri silmä olisi tuijottanut taivaalta. Venus näkyi lähellä horisonttia. Kaksi minuuttia ja toinen timanttisomus, sitten täydellinen vaihe oli ohi ihan liian nopeasti.   Pari minuuttia ennen täydellistä vaihetta näkyi varjonauhoja, pimennysilmiö jonka näin nyt ensimmäistä kertaa.   Lisää kuvia myöhemmin.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut pimennysilmiöt
  • Timanttisormus info

   Timanttisormus-ilmiö voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Hieman ennen täydellisen vaiheen alkua Kuun ympärillä on jo valoisa sisemmästä koronasta muodostuva rengas ja Auringon viimeinen kirkas katoava osa muodostaa kuin kirkkaan timantin tälle renkaalle. Vastaava näky toistuu pimennyksen päättyessä.

    

   Timanttisormus Australian vuoden 2012 pimennyksessä. Kuva Toni Veikkolainen.

    

   Eri vaiheita timanttisormuksesta Australian vuoden 2012 pimennyksestä. Kuvat Jukka Ruoskanen.

  • Päivätaivaalla planeettoja paljain silmin info

   Planeettoja voidaan nähdä paljain silmin päivätaivaalla täydellisen auringonpimennyksen aikana. Useimmiten Auringon lähettyville nähtäville tulevat Merkurius ja Venus. Lisäksi saattaa - niiden sijainnista ja kirkkaudesta riippuen - tulla näkyville myös aurinkokunnan ulompia planeettoja, kuten Mars tai Jupiter. 

  • Päivätaivaalla tähtiä paljain silmin info

   Kirkkaimpia tähtiä voi tulla paljain silmin näkyviin täydellisen auringonpimennyksen aikana.

  • Varjonauhoja info

   Varjonauhoja voidaan joskus nähdä liikkumassa maanpinnalla ja vaaleita rakenteita vasten täydellisen auringonpimennyksen aikana. Ne muistuttavat kuvioita, joita uima-altaan pohjalla näkyy kun tuuli liikuttaa vedenpintaa. Tässä tapauksessa uima-allasta vastaa ilmakehä ja Auringon kapea valo juuri ennen täydellisen vaiheen alkua ja sen jälkeen toimii valonlähteenä.

    

   Piirros varjonauhoista Sisilialaisen talon seinällä vuoden 1870 auringonpimennyksessä. Kuva Demetrio Emilio Diamilla Müller.

Technical information

Nikon D750, Nikkor 300mm AF-S, 2xtelejatke, iOptron seurantajalusta

Comments: 1 pcs
Samuli Vuorinen - 4.7.2019 klo 21.57 Report this

Komea kuva upeasta ilmiöstä!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.