Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Glooria maanpinnalta - 6.7.2019 klo 09.00 El Tatio, Chile Observation number 84030

Visibility II / V

Matias Takala, Kuopion Saturnus

Käytiin El Tatio-geysireillä ja ilmakehähavaitsijat tietenkin etsivät sumuilmiöitä vulkaanisesta höyrystä. Glorioita löytyi välillä vähän heikkoina tosin. Sopivat kyllä syanobakteerien värjäämään lähteeseen. 

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Glooria maanpinnalta info

   Glooria on havaitsijan pään varjon ympärillä näkyvä spektrivärinen rengas tai niiden sarja. Ilmiö syntyy kun havaitsijan varjo projisoituu vesisumuun.

   Gloorian kanssa havaitaan tavallisesti samoista pienistä sumupisaroista syntyvä sumukaari. Jos sumu verhoa myös Aurinkoa, nähdään Auringon ympärillä lisäksi kehä, joka on olemukseltaan paljolti gloorian kaltainen ilmiö. 

   Gloorian näyttävyys on pääasiassa kiinni pisaroiden kokojakaumasta. Mikäli jakauma on laaja, eli sumu koostuu monenkokoisista pisaroista, ilmiö on väreiltään hailakka spektrirengas. Jos taas kokojakauma on kapea, eli sumupisarat ovat kaikki suurinpiirtein samankokoisia, glooria näkyy sarjana voimakkaasti värjäytyneitä spektrirenkaita. 

   Juuri muodostuneessa sumussa pisarat ovat yhdenkokoisia, sumun vanhetessa pisaroiden kokojakauma laajenee.

   Gloorian kokoon vaikuttaa pisaroiden koko. Pienet pisarat tekevät suuren gloorian, isot pisarat tekevät pienen gloorian. Hyvin pienillä pisaroilla tulee vain yksi laaja rengas vaikka pisaroiden kokojakauma olisi kapea. 

   Merkitse tämä rasti kun havaitset gloorian maanpinnalta Auringon valossa, joskus harvinaisesti ehkä myös Kuun valossa. Maanpinnalta keinovalossa ja lentokoneesta havaituille gloorioille on Taivaanvahdissa omat rastinsa yleisten valoilmiöiden puolella.

    

   Glooria on metsästettävä heti Auringon nousun aikoihin jolloin havaitsijan varjo projisoituu kauaksi. Kuva Jukka Ruoskanen.

Comments: 4 pcs
Mikko Peussa - 7.7.2019 klo 15.16 Report this

Erikoista materiaalia tulee sieltä suuresta maasta - tai pitäisikö sanoa pitkästä :)

Marko Riikonen - 7.7.2019 klo 16.57 Report this

Tatiolla voi nähdä myös jääsumuhaloja aamuaikaisella.

Matias Takala - 7.7.2019 klo 22.16 Report this

Oltiin paikalla ennen kuin Aurinko nousi mutta haloja ei tällä kertaa nähty.  

Marko Riikonen - 9.7.2019 klo 23.39 Report this

Ei ne kummosia olleet mitä nähtiin. Irtokidekamaa. Kai niitä näkyi? Tuli vaan henkiset päälle jos olenkin kuvitellut koko asian.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.