Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Täydellinen auringonpimennys - 2.7.2019 klo 15.23 - 2.7.2019 klo 17.40 Peralillo, Valle de Elqui, Chile Observation number 84108

Visibility V / V

Toni Veikkolainen, Keski-Uudenmaan Altair

Ursan ja Tiedetuubin retkikunta jännitti täydellisen pimennyksen säätilaa vielä muutama päivä ennen tapahtumaa. Lopulta kuitenkin pilvisyys oli poikkeuksellisesti runsasta Antofagastan seudulla pohjoisessa ja sen sijaan Elqui-joen laakso kylpi auringonvalossa.

Matkaan lähdettiin aamuvarhain ja Vicuñan kaupunkiin päästiin sujuvasti ilman erityisiä ruuhkia. Pimennysbongareita oli kuitenkin leiriytynyt La Serenasta itäänpäin johtaneen tien varrelle jonkin verran.

Liikkeelle kaupungista lähdettiin lounaan jälkeen hieman yhden jälkeen iltapäivällä. Suuntana oli Peralillon kylästä neuvoteltu havaintopaikka paikallisella maatilalla. Onneksi tie veti edelleenkin hyvin. Ilmeisesti useimmat pimennysbongarit olivat saapuneet pelipaikoille jo tunteja etukäteen ja hyvä niin.

Aloittelin Auringon kuvaamista ennen osittaista vaihetta ja poikkesin katselemaan tähteä Pekka Rautajoen H-alfa-putken läpi. Päivätähti oli aivan pilkuton ja kaasupurkauksiakin näytti olevan melko vähänlaisesti. Toisinaan katselin osittaisessa vaiheessa päivätähteä Ursan sponssaamien pimennyslasien läpi. Chileläiseltä Palo Coloradon huoltoasemalta saadut pimennyslasit jäivät laadultaan auttamatta kakkoseksi enkä säästänyt niitä.

Silmä sopeutui Auringon pimenemiseen totutun hyvin ja maiseman hämärtyminen oli ilmeistä vasta kun yli 70 % Auringosta oli Kuun takana. Aloin ottaa yhä tiheämmin aikavälein kuvia. Pari minuuttia ennen täydellistä vaihetta varjonauhat näkyivät maatilaa reunustavassa betoniaidassa hyvinkin selvästi. Otin suodattimen pois kameraoptiikan edestä noin 20 s ennen täydellistä vaihetta, seurasin livekuvaa ja timanttisormuksen tullessa katsoin myös paljain silmin, kun pimeys laskeutui maiseman ylle. "Ei jumalauta" -huutokin kuului yli 30-päisestä seuraajajoukosta!

Pimennyksen täydellisessä vaiheessa Venus näkyi Auringosta alavasemmalle ja Sirius reilummin yläoikealle. Kokeilin erilaisia valotuksia ja onnistuinkin saamaan koronan, kromosfäärin ja timanttisormukset kauniisti näkyville. Paljain silmin katsottuna valkoinen huntu horisontin lähellä teki isoimman vaikutuksen.

Täydellisen vaiheen jälkeen kuvasin osittaista vaihetta enää harvakseltaan ja meninkin suosiolla nauttimaan maatilan isäntäväen tarjoiluista. Vicuñasta ostamani pisco sour -pullo tietenkin myös poksahti auki ja nautin sen loppuun paluubussissa. Hotellille kulkemisessa meni lopulta yli 6 tuntia mutta tunnelma oli silti aivan sanoinkuvaamattoman hieno. Tulihan se ruuhkakin sieltä, vaan eipä harmittanut tässä vaiheessa.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut pimennysilmiöt
  • Bailyn helmet info

   Bailyn helmet voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana noin sekunti pari ennen täydellisen vaiheen alkua ja täydellisen vaiheen päättymisen jälkeen. Kyse on kirkkaista helmimäisistä valopisteistä, jotka näkyvät viimeisinä katoavasta Auringosta ja ensimmäisinä kohtina uudelleen ilmestyvästä Auringosta. Ne ovat Auringon valoa, joka tulee Kuun reunan syvistä laaksoista läpi.

   Katso kuva Baileyn helmistä täällä.

  • Timanttisormus info

   Timanttisormus-ilmiö voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Hieman ennen täydellisen vaiheen alkua Kuun ympärillä on jo valoisa sisemmästä koronasta muodostuva rengas ja Auringon viimeinen kirkas katoava osa muodostaa kuin kirkkaan timantin tälle renkaalle. Vastaava näky toistuu pimennyksen päättyessä.

    

   Timanttisormus Australian vuoden 2012 pimennyksessä. Kuva Toni Veikkolainen.

    

   Eri vaiheita timanttisormuksesta Australian vuoden 2012 pimennyksestä. Kuvat Jukka Ruoskanen.

  • Päivätaivaalla planeettoja paljain silmin info

   Planeettoja voidaan nähdä paljain silmin päivätaivaalla täydellisen auringonpimennyksen aikana. Useimmiten Auringon lähettyville nähtäville tulevat Merkurius ja Venus. Lisäksi saattaa - niiden sijainnista ja kirkkaudesta riippuen - tulla näkyville myös aurinkokunnan ulompia planeettoja, kuten Mars tai Jupiter. 

  • Päivätaivaalla tähtiä paljain silmin info

   Kirkkaimpia tähtiä voi tulla paljain silmin näkyviin täydellisen auringonpimennyksen aikana.

  • Kuun varjon liike info

   Kuun varjon liike voidaan joskus harvoin konkreettisesti nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Esimerkiksi kaukainen vuorijono saattaa pimentyä vain silmänräpäys ennen pimennyksen alkua itse havaintopaikalla.

  • Varjonauhoja info

   Varjonauhoja voidaan joskus nähdä liikkumassa maanpinnalla ja vaaleita rakenteita vasten täydellisen auringonpimennyksen aikana. Ne muistuttavat kuvioita, joita uima-altaan pohjalla näkyy kun tuuli liikuttaa vedenpintaa. Tässä tapauksessa uima-allasta vastaa ilmakehä ja Auringon kapea valo juuri ennen täydellisen vaiheen alkua ja sen jälkeen toimii valonlähteenä.

    

   Piirros varjonauhoista Sisilialaisen talon seinällä vuoden 1870 auringonpimennyksessä. Kuva Demetrio Emilio Diamilla Müller.

Technical information

Auringon kiekosta otetuissa kuvissa Nikon D3200 + Nikkor 500 mm f/8 valotuksilla 1/40..1/500 s ja ISO:lla 200, fiilistelykuvissa Xiaomi Mi A1 -puhelin

Comments: 2 pcs
Mikko Peussa - 12.7.2019 klo 01.09 Report this

Vau! Komea setti.

Toni Veikkolainen - 12.7.2019 klo 11.27 Report this

Kiitos! Minulla oli sama kuvauskalusto kuin Australian 2012 pimennyksessä, joten yllätyksiä ei liiemmin ollut ja valmistautuminen oli suoraviivaista. Täydellisiin auringonpimennyksiin ei kyllästy koskaan.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.