Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Selvästi näkyviä yöpilviä - 12.7.2019 klo 00.55 - 12.7.2019 klo 01.45 Kouvola Havainto numero 84122

Näyttävyys: III / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Tätä havaintoa leimasi epäuskoisuus.

Aiemmin illalla en ollut uskoa, että oli selkeä taivas! Puolikuun edessä erottui pilveä, muuten koko taivas näytti pilvettömältä. Peruisinko elokuvaillan ja kyttäisin mahdollisia yöpilviä? En uskonut niin hyvään tuuriin, että yöpilvet ja selkeä taivas sattuisivat samalle illalle. Ja voihan sitä mainostauolla käydä tarkistamassa tilanteen...

Paitsi että oli mainoksettomalta kavanalta tallennettu elokuva. Olisi toki voinut laittaa pauselle, mutta tuli katsottua putkeen kun en uskonut, että mitään olisi nähtävissä.

Elokuvan jälkeen kurkkasin taivaalle enkä ollut uskoa silmiäni, kun näytti olevan lähestulkoon koko taivaan laajuudelta valkeina hohtavia pilviä! Kello oli jonkun verran vailla yksi. Ensihämmästyksen jälkeen heräsi epäusko, kun pilvistä näytti puuttuvat yöpilville tyypilliset hienorakenteet. Mutta ei kai tavan yläpilvet olisi noin vaaleita tähän aikaan?

Hain sisältä polarisaatiolevyn ja sitä käännellessä vaaleat pilvet näyttivät tummuvan taustataivaan tahtiin. Siis yöpilviä kuitenkin! Edelleen lievän epäuskon vallassa menin tarkistamaan Vahdin ja somen - ei havaintoja, ei hälyjä? Uskomatonta, onko muka koko muu Suomi pilven peitossa vai mistä on kyse!? Seuraavaksi tarkistin Ilmatieteenlaitoksen sivuilta pilvianimaation. Huomasin, että pohjoisesta oli tulossa pilvimassa ja että se olisi jo ihan "kynnyksellä"! Äkkiä kuvausvermeet mukaan ja pihalle. En uskonut auton kanssa ehtiväni minnekään kuvausmaisemiin ennen alapilviä, joten jalkaisin vain lähipuistoon.

Tutkakuvassa näkynyt pilvimassa olikin jo tulossa hyvää vauhtia päälle, joten pikaisesti kamera pystyyn ja testikuvat lännen suuntaan (kuva 1). Sillä suunnalla alapilvet tunkivat jo vahvasti kuvaan mukaan. Totesin, että kaakon suunta voisi pysyä pisimpään auki, joten kamera noin itäkaakkoon (kuva 2), missä näkyi hieman selvempi yöpilvinauha.

Kameran kuvatessa oli aikaa perehtyä uudestaan polarisaatiotestiin ja nyt kun oli vertailukohtana alapilveä tarjolla, niin ero niihin ja epäilyksenalaisiin yöpilvirantuihin oli selvä.

Kamera oli raksutellut jo tovin, kun tuli mieleen että mitenköhän tarkennus? Olin vain kiireesti ilman silmälaseja katsonut valotuksen  testikuvista ja sitten timelapsea kuvaamaan. Kurkkasin tarkennuskierää, se oli noin metrissä. Uskomatonta tohelointia! No, lyhyt polttoväli pelasti, mitä pelastettavissa oli.

Kuvissa erottuu hienorakennetta, joka jäi livenä huomaamatta. Iän myötä on lähinäön lisäksi mennyt hämäränäkö.

Timelapse tässä: linkissä


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havainto
  • Valaisevia yöpilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 3/4-osaa
 • Valaisevat yöpilvet
  • Vöitä info

   Yöpilvivyöt ovat pitkiä, juovamaisia yöpilviä.

    

   Yksittäinen, kirkas vyö. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kuvassa vasemmalla yläviistoon nousevia vöitä, alempana keskellä ja oikealla vaakasuuntaisia laineita. Kuva Juha Tonttila.

Kommentteja: 3 kpl
Pentti Arpalahti - 12.7.2019 klo 14.37 Ilmianna

Pimeille öille tosiaan odotti vain jatkoa, mutta toivo alkoi heräämään, kun huomasin koilliseen aukeavasta ikkunasta kattojen yllä kirkasta taivasta. Pohjoistaivaskin alkoi aukeamaan. Ehkä pilvien raoista jotain saisi. Heti pohjoiseen aukeavasta ovesta ulos tullessa taivas oli täynnä pitkiä vaaleita vöitä. Kaupungin valaisemia yläpilviäkö? Ei! Niiden olemus oli niin selvä, että muutaman sekunnin hämmästyksen jälkeen en haaskannut aikaa edes polarisaattorin esiin ottamiseen. Niin usko palkittiin hopeisin vöin ja rauhaisten aaltojen lipuessa taivaankannen yli hennot harsot leijuivat päittemme yllä. 

Tero Sipinen - 12.7.2019 klo 18.24 Ilmianna

Optimismi olisi tosiaan palkittu viime yönä. Ja viimetingassa yöpilvet havaitessani olisi pitänyt napata heti kokotaivaan kuva kotipihasta eikä ihmetellä.

Mikko Peussa - 12.7.2019 klo 20.21 Ilmianna

Uskomaton havaintokertomus ;-)

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.