Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Salamavalokuva - 17.7.2019 klo 15.33 - 17.7.2019 klo 17.48 Laitila Havainto numero 84277

Näyttävyys: V / V

Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Jäätävää tykitystä kuin tyhjästä.

Nippa nappa ehdin kytispaikalle ja pääsin kohtuu kuivana latoon. Autolla ei ollut saviliejuiselle tielle mitään asiaa...

Kyllä napsui, joka puolella. Vettä tuli niin hurjasti, etten muista hetkeen kokeneeni ihan vastaavaa. Sateen pauhun osuessa peltikattoon ja ukkosen murinan /jyrinän ja karjahtelu taustalla- se oli korviahuumaavaa. Samaa teemaa noudatteli myös seuraava, deja-vu tapahtumaketju.

Kuvailin kaikessa rauhassa kun jossakin räjähti, siltä se siis tuntui. Kaamea paukaus, rätinää ja tuntuva töytäisy. Korvat lukkoon jälleen. Se oli lähellä. Se oli...

Hetken aikaa mietin tukka pystyssä, että mihinköhän osui. Kilautin himaan, onko kaikki kunnossa, juu oli, mutta sähköt olivat lähteneet. Pikku hiljaa vasen korva lakkasi huutamasa, oikea on vieläkin "vähän sekaisin" salaman liki vierailusta. Täytyy sanoa, että hieman sydän hypähti.

Mutta komeeta oli ja tätä on odotettu!


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Tekniset tiedot

Canon EOS 6D, Canon 24-105mm Triggeri Micnova ISO 100, f8, 1/350s

Kommentteja: 1 kpl
Eero Karvinen - 18.7.2019 klo 00.09 Ilmianna

Ompas siinä hieno "kahva" !!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.