Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Osittainen kuunpimennys - 16.7.2019 klo 23.15 - 17.7.2019 klo 02.15 Kouvola Havainto numero 84390

Näyttävyys: III / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Valmistauduin pimennykseen tekemällä oikein kuvaussuunnitelman Ursan pimennystiedotteen ja Stellariumin avustuksella. Ajatuksena oli kuvata 150-millisellä tunnin pätkät maksimin molemmin puolin.

Kuvauspaikan valinta meni hieman viimetinkaan, suunnilleen vasta autoa startatessa valitsin lopultakin kahdesta vaihtoehdosta. Sen kauimmaisen. Kiirehän siinä meinasi tulla ja pohjoista kohti ajellessa kuikuilin taustapeilistä, että joko näkyy mutta vasta kuvausjärven äärelle päästessäni sain ensihavainnon Kuusta. Ja reilu pala oli jo pois reunasta.

Hyttysten iloksi otin hien heti pintaan, kun piti kipaista rannasta takaisin autolle hakemaan paksiin unohtunut tele. Hyttyset onneksi kaikkosivat myöhemmin, liekö ollut rannan tuntumaan ilmaantuneen lepakon ansiota?

Kuusta tuli otettua monta intervallisarjaa, välillä kameraa uudelleen asemoiden kun Kuu pyrki kuvakentästä pois. Välillä piti lisätä valotusta paksuuntuneen pilviharson takia. Ja kun pilvi taas hälveni, paloi Kuu puhki. Kerran sarjan kuvaus tuli keskeytettyä ISS:n mahduttamiseksi kuva-alalle.

Kuvaussession päätteksi tarkistin kauhulla että kuinkakohan monta kuvaa tuli editoitavaksi ja vähän hämmästyin kuin oli "vain" reilut 600? Kuvia koneelle purkaessa paljastui karu totuus; tallennuskansio oli vaihtunut, joten kuvien oikea määrä olikin reilut 1600. Meni muutama päivä, ennekuin sain tartuttua editointiurakkaan. Ja olipa taas vaikeaa. Kuu ja pimeä maisema, huoh. Timelapse kuitenkin syntyi, se on tässä: linkissä.

Mukava oli kuitenkin pimennystä tarkkailla kun oli riittävästi vaatetta ja pilvet pysyivät enimmäkseen pois tieltä.

Ykköskuva ihan ensimmäisiä otoksia klo 23.20
Kakkoskuva ISS:n toisesta ylityksestä klo 1.48 (Kuun kohdalla ISS. ja maston kohdalla, Kuun tasalla Saturnus).


Havainnot samasta aiheesta
Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.