Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Osittainen kuunpimennys - 16.7.2019 klo 23.15 - 17.7.2019 klo 02.15 Kouvola Observation number 84390

Visibility III / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Valmistauduin pimennykseen tekemällä oikein kuvaussuunnitelman Ursan pimennystiedotteen ja Stellariumin avustuksella. Ajatuksena oli kuvata 150-millisellä tunnin pätkät maksimin molemmin puolin.

Kuvauspaikan valinta meni hieman viimetinkaan, suunnilleen vasta autoa startatessa valitsin lopultakin kahdesta vaihtoehdosta. Sen kauimmaisen. Kiirehän siinä meinasi tulla ja pohjoista kohti ajellessa kuikuilin taustapeilistä, että joko näkyy mutta vasta kuvausjärven äärelle päästessäni sain ensihavainnon Kuusta. Ja reilu pala oli jo pois reunasta.

Hyttysten iloksi otin hien heti pintaan, kun piti kipaista rannasta takaisin autolle hakemaan paksiin unohtunut tele. Hyttyset onneksi kaikkosivat myöhemmin, liekö ollut rannan tuntumaan ilmaantuneen lepakon ansiota?

Kuusta tuli otettua monta intervallisarjaa, välillä kameraa uudelleen asemoiden kun Kuu pyrki kuvakentästä pois. Välillä piti lisätä valotusta paksuuntuneen pilviharson takia. Ja kun pilvi taas hälveni, paloi Kuu puhki. Kerran sarjan kuvaus tuli keskeytettyä ISS:n mahduttamiseksi kuva-alalle.

Kuvaussession päätteksi tarkistin kauhulla että kuinkakohan monta kuvaa tuli editoitavaksi ja vähän hämmästyin kuin oli "vain" reilut 600? Kuvia koneelle purkaessa paljastui karu totuus; tallennuskansio oli vaihtunut, joten kuvien oikea määrä olikin reilut 1600. Meni muutama päivä, ennekuin sain tartuttua editointiurakkaan. Ja olipa taas vaikeaa. Kuu ja pimeä maisema, huoh. Timelapse kuitenkin syntyi, se on tässä: linkissä.

Mukava oli kuitenkin pimennystä tarkkailla kun oli riittävästi vaatetta ja pilvet pysyivät enimmäkseen pois tieltä.

Ykköskuva ihan ensimmäisiä otoksia klo 23.20
Kakkoskuva ISS:n toisesta ylityksestä klo 1.48 (Kuun kohdalla ISS. ja maston kohdalla, Kuun tasalla Saturnus).


More similar observations
Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.