Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

ISS - 17.7.2019 klo 01.46 - 17.7.2019 klo 01.49 Kouvola Observation number 84391

Visibility III / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kuunpimennystä tarkkaillessa huomasin kirkkaan pisteen liikkuvan "oikealta vasemmalle". ISS! Lento tuntui jatkuvan ja jatkuvan ja jatkuvan... En ole kovin montaa kertaa nähnyt ISS:ää ja silloinkin on ollut peitteisempi paikka tai ISS on kadonnut nopeammin Maan varjoon tai se on näkynyt lähempänä horisonttia. Tai kaikkea sitä. Nyt oli aika hulppean kirkaana ja kauan näkyvissä.

Heti tulikin someviestiä, ISS oli noteerattu muuallakin. Mikko Peussa vinkkasi lisäksi että näkyisi uudestaan klo 1.45 (Ja sattumalta, tätä kirjoittaessa tuli taas Mikolta viesti "ISS 00.03". Psykologiassa tälle voisi olla joku hieno termi, niinkuin esim. "synkronisiteetti". Minulla on sille arkisempi termi: "säkää" :)

Mukana oli myös läppäri, joten kamera raksuttaessa itsekseen kuvasarjaa Kuusta, oli hyvää ajankulua suunnitella Stellariumin avustuksella millä polttovälillä yrittäisi osittain pimentynyttä Kuuta ja ISS:ää samaan kuvaan.
Telezoomin lyhin pää (150 mm) ei riittäisi, piti vaihtaa laajempaan. Olin siirtänyt kameraa jo usean otteeseen, joten yksi ylimääräinen ja ennenaikanen "leikkaus" timelapseen ei haittaisi. Muutama minuutti ennen h-hetkeä aloin askarrella lyhytpolttovälisempää kameran nokalle. Ja ai niin, pikakiinnityslevykin piti vaihtaa telen pannasta kameran pohjaan. Ja varoa pudottamasta kalustoa rantahiekkaan. Pikainen sommittelu (mahtuukohan? vai onko turhan laaja?) ja testikuvat (valotus on ehkä hyvä noin?) ja sitten kaukolaukaisimella manuaalisesti kuvia räpsimään. Sählingiksi meinasi mennä ja ehdin jo ihmetellä, että eikö se tulekaan, kun näin taas kirkkaan pisten purjehtivan taivaankannen halki.

Otin ISS:n ohilennon jälkeen vielä yhden sarjan Kuusta, tällä kertaa pisimmällä käytössä olleella polttovälillä ennen kotiin ja unten maille suunnistusta. Myöhemmin editoin illan kuvauksista timelapsen, johon ISS pääsi mukaan (linkki: videoon). Animaation lisäksi koostin ohilennosta viirukuvan (kuva 1) jossa maisema on yksittäisotos, ISS:n katkoviiva on on n. kolmen minuutin ajalta ja tähti- ja Saturnusviirut n. viideltä minuutilta.

Vasta koostetta käsitellessä huomasin toisenkin katkoviirun (kakkoskuvassa ISS:n radan poikki kohti kuvan oikeaa ylänurkkaa). Heavensatilla löytyi syyllinen: IGS Opt 5 r. Siitä ei oikein löytynyt tietoa netistä. Mikä lie tusinastelliitti, mutta tulipa kaivettua nimi sille :)

ps. Äsken kävin katsomassa sen Peussan vinkkaaman 0.03 ISS ylityksen; näkyi hyvin, vain osittain oli pilvet edessä! Kiitos Mikko vinkistä - ja siitä edellisestäkin! :)

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Satelliitti
  • Kohteen nimi
    • ISS
Comments: 2 pcs
Mikko Peussa - 23.7.2019 klo 04.09 Report this

Olipa mukava lukea havaintokertomus :) Hieno havainto ja upea video!

Tero Sipinen - 23.7.2019 klo 20.04 Report this

Kiitos! :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.