Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Hämäränsäteet - 22.7.2019 klo 23.49 - 23.7.2019 klo 01.14 Kuusamo, Juuma Havainto numero 84392

Näyttävyys: III / V

Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Mökkeilemässä Juumassa ja illan päälle lähdimme poikien kanssa uistattelemaan. Kalaakin tuli mutta näimme komealla yötaivaalla hämäränsäteitä. Vastapuolella ei näkynyt kuin heikohko maanvarjo. Pojat olivat innoissaan ilmiöstä niinkuin minäkin:)

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Hämäränsäteet info

   Hämäränsäteet ovat ilta- tai aamuhämärän taivaalle piirtyviä pitkiä tummia säteitä. Ne syntyvät kun horisontin tuntumassa olevat pilvet osittain varjostavat ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa. Varjostavat pilvet saattavat olla näkymättömissä horisontin takana. Aurinko on hämäränsäteiden esiintyessä horisontin alapuolella.

   Hämäränsäteet ja vastahämäränsäteet ovat yksi ja sama ilmiö, mutta ne on eroteltu omiksi ilmiöikseen koska niiden näkymisessä on eriaikaisuutta. Auringon laskettua ensimmäisenä ilmestyvät vastataivaalle vastahämäränsäteet. Auringon edelleen laskiessa ne venyvät kohti Auringon puoleista taivasta muodostaen koko taivasta halkovan hämäränsäteiden kimpun. Lopussa havaittavissa on pelkät Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.

   Hämäränsäteet näkyvät selkää taivasta vasten kun taas ruskosäteet piirtyvät keski- tai alapilvien alapinnan ruskoon. Ruskosäteet voivat esiintyä myös kun Aurinko on horisontin päällä. Pilvisäteet puolestaan ovat tavallisia päivätaivaalla näkyviä ilmakehään piirtyviä pilvien varjoja, joihin ei liity ruskon värejä.

   Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella. 

    

   Ukkospilven yläosan varjostuksesta syntyneet hämäränsäteet. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Hämäränsäteet ilmenevät tässä lähinnä yhtenä leveänä säteenä, joka kuvassa nousee yläoikealle. Ilmiö jatkui vastapuolelle taivasta vastahämäränsäteiksi. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kesällä 2011 Eritreassa purkautuneen Nabro-tulivuoren aiheuttamaa tulivuoriruskoa ja hämäränsäteitä Saksassa. Kuva Daniel Eggert.

    

   Talvella hämäränsäteet voivat joskus piirtyä helmiäsruskoon. Tällöin Aurinko on huomattavasti normaalitilannetta matalammalla ja taivas pimeämpi. Kuva Marko Riikonen.

Kommentteja: 5 kpl
Mikko Peussa - 23.7.2019 klo 03.46 Ilmianna

Kaunis on viuhka!

Tero Sipinen - 23.7.2019 klo 07.35 Ilmianna

Selkeät säteet ja komeissa väreissä. Ja maisemassa! En osaa päättää onko tyyni vedenpinta vai laineileva hienompi? Tasapeli, molemmissa on puolensa. Ei mikään ihme, jos jälkikasvu koukuttuu lajiin tuollaisissa maisemissa :)

Jani Päiväniemi - 23.7.2019 klo 11.21 Ilmianna

Kiitos Tero ja Mikko! 

Kari Rytilahti - 24.7.2019 klo 13.17 Ilmianna

Huippukuvat nämäkin hienosta ilmiöstä !

Jani Päiväniemi - 24.7.2019 klo 16.47 Ilmianna

Kiitos Kari!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.