Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Osittainen kuunpimennys - 16.7.2019 klo 22.53 - 17.7.2019 klo 02.04 Järvenpää Havainto numero 84433

Näyttävyys: III / V

Toni Veikkolainen, Keski-Uudenmaan Altair

Olimme Altairin havaintoryhmän kesken seuraamassa osittaista kuunpimennystä Niemennokan venerannassa. Laiturit oli lukittu, mutta yhdellä veneilevällä tähtiharrastajalla oli onneksi avain, jolla pääsimme lukkojen taakse. Toisin kuin viime kesän täydellisessä kuunpimennyksessä, tällä kertaa Kuu oli helppo bongata jo sen noustessa horisontista. Jo puolivarjovaiheen loppupuolella tummuus oli yllättävän syvä ja täysvarjoon jäänyt osa Kuusta näkyi syvänruskeana.

Pimennyksen osittaisessa vaiheessa taustataivaan vaaleus aluksi haittasi Kuun pimentyneen osan kuvaamista. Yksityiskohtia ei tahtonut tulla esille, vaikka valoisan puolen olisi valottanut puhki. Kontrasti kuitenkin parani ja pitkiä valotuksia tosiaankin kannatti käyttää, niin tunnusomainen kuparinpunainen sävy tuli esiin. Seurasimme ilmiötä vähän yli yhteen asti ja bongasimme myös ISS:n. Sitten poistuimme mutta vilkaisin vielä osittaisen vaiheen loppua asunnon nurkalta juuri ennen nukkumaanmenoa.

Olihan kokemus tämäkin, vaikka ei toki parin viikon takaiseen täydelliseen auringonpimennykseen mitenkään verrattavissa. Nyt neljä viimeisintä yritystä havaita pimennystä olivat tuottaneet minulle neljä onnistumista.


Havainnot samasta aiheesta
Tekniset tiedot

Laajakulmakuvassa Xiaomi Mi A1, muissa kuvissa Nikon D3200 + William Optics Megrez 90/621 + ISO 400 + valotukset 1 s - 1/50 s

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.