Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kirkkaita yöpilviä - 24.7.2019 klo 23.54 - 25.7.2019 klo 02.44 Lahti Observation number 84478

Visibility IV / V

Yöt pimenevät, yöpilvet kirkastuvat.

Illan kävelyretki vei Viuhan luonnonsuojelualueelle. Muutama vuosi sitten perustettu alue tarjosi varsin mukavaa tunnelmaa kesäyön hämärässä, polun viedessä läpi pehmeiden sammalmaastojen ja juurakkoisten kallioiden. Joutsenkin tervehti pienellä lammella. Lampea kiertäessä tuli myös keskellä pimeintä kuusikkoa vastaan yllättävä näky, kesän ensimmäinen kiiltomato.

Suvannosta kallioaukealle noustessa taivaalla näkyi kuitenkin kesän perinteisempi tuttava, hento yöpilvivana (4. kuva). Kellon lähestyessä puoltayötä, totesin parhaaksi suunnata takaisin kohti lähtöpistettä, mikäli yöpilvet yön pimetessä vielä voimistuisivat.

Klo 00.19 hakkuuaukean reunalla oli jo nähtävissä hyvin laaja lauttamainen yöpilvirintama selkeällä terävällä laidalla (5. kuva).

Puolisen tuntia myöhemmin Takkulanrantaan autolle päästyä olivat yöpilvet jo varsin kirkkaita (3. kuva), sijainti ei vain ihan kaikkein paras ollut puuston takia, joten oli siirtyminen kaupunkiin Vesijärven äärelle.

Rannalle puoli kahden tienoilla päästyä olivat yöpilvet levittäytyneet jo laajemmalle, näkyen käytännössä lännestä koilliseen. Raportin kakkoskuva kohti pohjoista klo 01.28.

Koostin myös timelapsen yöpilvien liikkeestä noin tunnin ajalta: 

https://vimeo.com/350029037

Kuvat suurempina: 

http://sikaheimo.photodeck.com/-/galleries/nlc-2019


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Valaisevia yöpilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 3/8-osan
 • Valaisevat yöpilvet
  • Harsoa info

   Yöpilviharso on epämääräistä hentoa yöpilveä, jossa ei näy selvää rakennetta.

    

   Yöpilviharsoa sekä yksi yöpilvivyö Kuva Veikko Mäkelä.

  • Vöitä info

   Yöpilvivyöt ovat pitkiä, juovamaisia yöpilviä.

    

   Yksittäinen, kirkas vyö. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kuvassa vasemmalla yläviistoon nousevia vöitä, alempana keskellä ja oikealla vaakasuuntaisia laineita. Kuva Juha Tonttila.

  • Laineita info

   Yöpilvilaineet ovat lyhyitä, toisiaan lähellä olevia vöiden ryhmiä.

    

   Yöpilvilaineita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Yöpilvilaineita. Kuva Hannu Määttänen.

  • Pyörteitä info

   Pyörteet ovat kaareutuneita yöpilvimuotoja. Esimerkiksi yksittäinen yöpilvivyö tai laineiden ryhmä voi olla kaareutunut selvälle mutkalle.

    

   Nuoli osoittaa loivaa pyörrettä yöpilvivyössä. Kuva Joni Tahkoniemi.

    

   Voimakkaasti kaareutuva yöpilvipyörre (nuoli). Kuva Veikko Mäkelä.

Technical information

Sony RX1R II, 35/2.0

Comments: 20 pcs
Mikko Peussa - 25.7.2019 klo 20.13 Report this

Hieno setti. Upea tuo kakkoskuvan pilven reuna.

Markku Ruonala - 25.7.2019 klo 22.58 Report this

Hyvä timelapse hienoista yöpilvistä.

Samuli Ikäheimo - 25.7.2019 klo 23.04 Report this

Mikko: Kiitos! Lisäsin timelapsen kärkikuvaksi joten kommenttisi viittaa nyt kolmoskuvaan. Tuo pilven reuna, samaan aikaan hyvin terävä ja repaleinen, on kyllä hyvin jännä. Mitä yöpilvissä oikein tapahtuu kun näkyy tuollainen selkeärajainen tyhjä kohta.. Varjostus? Kiteetön virtaus kohtaa pilvimassan (ja mitä kiteille tapahtuu..)?

Koetin tässä vertailla kuvia Turkusen ja Lahen välillä mutta ihan samoilla minuuteilla ei olla kuvattu, paitsi sinun timelapsen loppupuolella. Täytyy vielä kaivaa omat laajemmat panoraamat ja vertailla löytyisikö yhteneväisyyksiä eri perspektiivistä huolimatta..

Mikko Peussa - 25.7.2019 klo 23.26 Report this

Hieno timelapse. Omani on kuvattu siitä luoteen alueesta. Siinä tapahtuu lopussa myös mielenkiintoinen selvärajaisen alueen pimeneminen. Olisiko vaan niin, että pilvet törmää johonkin suihkuvirtauksen lämpimään rintamaan?

Tero Sipinen - 26.7.2019 klo 00.07 Report this

Upeat kuvat, mutta tuo video.... Ihan käsittämättömän siisti! Ja käsittämättömiä liikkeitä tekee nuo pilvet. Onkohan niitä monessa kerroksessa? Videon tiukemmalla rajauksella olevat klipit on ilmeisesti rajauksia laajemmasta materiaalista, ja jos on, niin kärsiikö kysyä, miten niissä on toteutettu tuo pilvialueiden "seuranta"? Voiko jossain videoeditorissa asettaa rajauksen koon ja piirtää "polun" mistä kohtaa rajataan?

Hmm. Ehkä osa noista kommentin alussa hehkuttamistani "käsittämättömistä liikkeistä" selittyykin "virtuaalisesti liikkuvalla kameralla"? (Tai sitten tähdetkin seilaa yöpilvien kauneudesta päihtyneenä vähän erikoisempia ratoja :)

Niin tai näin, lumoavaa vellontaa monessa skaalassa hopealankojen kudelmissa!

Ja huom, ihmiset! Klikatkaa ihmeessä tuota videolinkkiä. Siis sitä missä lukee "Vimeo-jotakin...". Onhan tuossa ykköskuvana jo tuo hieno giffi, mutta jos vaan liikenee puolitoista minuuttia, niin kannattaa vaivautua! (pitää vähän patistella, kun olen huomannut omien ulkoisten videoiden toistokerroista, että eipä niitä juurikaan eksytä katsomaan..)

Pentti Arpalahti - 26.7.2019 klo 01.06 Report this

"Vimeo-jotakin" on ihan huikea!

Timo Alanko - 26.7.2019 klo 08.16 Report this

Huikes video. Huikea näyttää olevan kamerakin hinnaltaan. Kertoisitko siitäkin hieman? 

Tapio Lahtinen - 26.7.2019 klo 12.54 Report this

Onko teoriaa mikä tuon siirtyvän terävän reunan tekee ?

Mikko Peussa - 26.7.2019 klo 14.49 Report this

Teroriaa ei ole, mutta ajatus on. Voisiko olla niin, että suihkuvirtauksilla on osuus asiassa? Jos pilvet ajatuu lämpimämpään rintamaan ja kiteet sulaa siinä rajalla ja siten häviää. Tai tavallaan molemmat liikkuu ja kohtaa toisensa. Mutkitteleva rajakin osaltaan herättää epäilyt, että voisikohan olla niin?

Toinen asia on sitten, voiko suihkuvirtaukset yleensä vaikuttaa noin korkella liikkuviin yöpilviin, tai niihin lämpötilaeroihin siellä?

P.S. Timo, pelkällä hyvällä kameralla ei näitä tehdä. Kaikesta näkee, että osaaminen on myös huipputasolla ;-)

Eero Karvinen - 26.7.2019 klo 16.19 Report this

Kyllä yökköskorkeudella on monenkinlaisia virtauksia, ja samalla pitää huomioida kaasujen "adiabaattinen" laajeneminen/supistuminen joka muuttaa lämpötiloja. Yökkösten kanssa ollaan asteen, parin marginaalissa ja tällainen nytkähdys tapahtuu helposti. Yökkösistä ja niiden esiintymisestä löytyy myös näppäriä LIDAR-mittauksia joissa todetaa niissä esiintyvät partikkelit ja jopa lämpötilat.

Pentti Arpalahti - 26.7.2019 klo 19.36 Report this

On muuten sikamagee juttu, että tästä poikkeuksellisen mielenkiintoisesta näytlmästä saatiin näin hyvät videotallenteet.

 

Anne Pöyhönen - 26.7.2019 klo 20.14 Report this

Todella upea video! Kysymys näistä taivasvideoista: tekisi mieli nauttia kuvioiden muuttumisesta pitempäänkin, että silmä ehtisi havainnoida yksityiskohtia. Onko jotenkin mahdollista hidastaa näitä puoleen niinkuin youtubevideoissa voi säätää? Huomaan usein tämän mietityttävän - itse ilmiön näkee tarkemmin hitaammalla menolla, etenkin jos aihe ei ole ennestään tuttu.

Misäs kohtaa taivasta - mistä ilmansuunnasta mihin - tuo raja muuten kulki, jonka vasemmalla puolella ei yöpilvet syntyneet?

 

Pentti Arpalahti - 28.7.2019 klo 03.31 Report this

Capella ja Ajomiehen kirkkaimmat tähdet näkyvät lautan takaa. Lautta peittää Ilveksen ja Ajomiehen kuviot ja niiden perusteella kirkas lautta paikantuu pohjoisen ja koillisen väliin. Lautan vasen reuna on siis pohjoisessa Helsingistä katsottuna. Vasemmalla luoteessa matalammalla oli myös himmeämpiä pilviryhmiä, mutta niillä ei näyttänyt olevaan selvää yhteyttä korkeaan lauttaan.

Tapio Lahtinen - 29.7.2019 klo 14.51 Report this

Vimeossa ei näköjään ole samaa hidastusmahdollisuutta kuin youtube:ssa.

Tero Sipinen - 29.7.2019 klo 16.46 Report this

En koe tarvetta hidastukselle, sillä mielestäni paremman käsityksen yöpilvien liikehdinnästä saa nimenomaan nopeutuksen avulla. Livenä tai liian hitaalla toistonopeudella ei hahmota kaikkea monessa tasossa ja suunnassa tapahtuvaa laineilua mikä tulee selvästi esiin sopivalla nopeutuksella. Toki videon voi pysäyttää, jolloin ehtii nähdä yksityskohtia, mutta ison skaalan ilmiöt jää silloin piiloon, samoin kuin on uhkana käydä puoleen hidastuksella.

Samuli Ikäheimo - 29.7.2019 klo 21.17 Report this

Tero: Tiukemmat kuvakulmat tosiaan osarajauksia kokonaisuudesta. Normaalisti jos sisällytän liikkeitä ottoihin, pyrin pitämään ne selkeyden vuoksi yhteen suuntaan, mutta yöpilvien eläväisyyden myötä piti hieman surffailla eestaas että toiminta pysyi ruudulla.

Aikaisempien opintojen ja töiden takia käytän Adobe Premiere Prota, mutta uskoisin vastaavanlaisten sulavien liikkeiden onnistuvan myös muilla edistyneemmillä videosoftilla. Voin kaivella tutoriaaleja jos tarpeen.

Samuli Ikäheimo - 29.7.2019 klo 21.18 Report this

Pentti: Kiitos! Sinänsä en tiedä oliko tämä erityisen harvinaislaatuinen näytös, tämän kesän yöpilvet kun kokonaisuudessaan vaikuttavat varsin erikoisilta.

Mitä useampi näitä kuvaa, sen parempi kuva kokonaisuudesta hahmottuu.

Samuli Ikäheimo - 29.7.2019 klo 21.33 Report this

Timo: RX1R II on tosiaan ihan näppärä kamera; täyden koon 42mp kenno, EVF, kiinteä Zeissin 35/2.0 objektiivi. Kokonaisuudella painoa ainoastaan reilu 500 grammaa ja mahtuu takin taskuun. Hankin pari vuotta sitten käytettynä työvälineeksi ja joka päivä mukana kulkevaksi kameraksi. Tuntuu toimivan tähtitaivaankin kanssa. 

Ja kun nyt jo toisen kerran pähkäilet kuvausvälineideni hintaa, niin joo, ei tämäkään edullisimmasta päästä ole, käytettynäkään.. Mutta koska vähä elanto tulee kuvajournalistin ammatissa, ei kameralaukusta löydy seurantajalustan lisäksi käytännössä muuta pelkästään tähtiharrastukseen hankittua. Öisen taivaan taiat kuitenkin tallentuu niin tällä kuin parinsadan pokkarillakin.

Ylipäänsä koen kanssaharrastajien hintalappujen ynnäilyn hieman kummana. Osalla on käytössä kymppitonnin seurantajalustat, pienen tuotantomäärän kaukoputket ja tähtikuvauskamerat sekä nelinumeroisen summan maksavat suodattimet.. Toiset reissaa pallon toiselle puolen kohteiden ja kokemusten perässä.

Jos jokaisen välineet ja tekemiset arvotetaan, voi olla että innostus informaation jakamiseen vähenee, mikä olisi ikävää kollektiivisen tietotaidon kartuttamisen kannalta.

Harrastuksen suurin panos kuitenkin koostuu ajankäytöstä; yöt kentällä, lukemattomat tunnit tietoa päntäten ja muille sitä jakaen. Välineet toki auttaa, mutta ilman tietoa, taitoa ja luovuutta jää tulokset laihoiksi.

Samuli Ikäheimo - 29.7.2019 klo 21.39 Report this

Anne: https://www.youtube.com/watch?v=5mLMr8POI_s 

Lisäsin videon Youtubeen joten nyt voi nopeuttaa/hidastaa halutessaan. Myös ruutu kerrallaan kelaaminen onnistuu "," ja "." näppäimillä. Youtube tosin pakkaa videota reippaasti joten suosittelen korkeampia laatuasetuksia. (Vimeota alunperin suosin alhaisemman pakkauksen vuoksi)

Tuo kolmoskuvan repeymä on jotakuinkin pohjoisen suunnassa klo 00.57.

Timelapsessa kuvan vasen laita on pohjoisen ja koillisen välillä, oikea laita koillisen ja lännen välillä. Terävä linja kulkee siis suunnilleen koillisen suunnassa kello kahdesta eteenpäin.

Tosin kannattaa muistaa että mitä zeniitimmässä yöpilvet on, sen lähempänä ne ovat myös havaintopaikkaa. Kuvauspaikalta noin 15 - 40 astetta horisontista oleviin repeymiin on etäisyyttä vain noin 125 - 300km. Etäisyystaulukko: http://www.johnmurrell.org.uk/nlc.html

Näin lyhyillä matkoilla parallaksiero on jo merkittävä joten se mikä täältä Lahdesta näkyy pohjoisessa, voi lännempää katsottuna olla koillisessa tai idässä, ja idempää katsottuna taas luoteessa tai lännessä.

Timo Alanko - 31.7.2019 klo 17.48 Report this

Parin vuoden asuminen Laihialla jätti ilmeisesti minuun lähtemättömän vaikutuksen, ja neljän tonnin hintalappu pokkarissa loksautti taas leuan. Ei ollut tarkoitus loukata mitenkään. Eihän tuo tarkemmin ajatellen laadukkaasta järkkärirungosta ja optiikasta taida paljon erota, eikä linssien vaihdosta synny pölypalloja kuvaan...

Se säädettävä alipäästösuodin herätti hieman uteliaisuutta. Onko se hyödynnettävissä jotenkin pimeäkuvauksiin? Ja onko moinen ominaisuus kenties yleistymässä enemmänkin?

Pitäisi omaa sisäistä suodatinpakettiakin hieman vissiin säädellä, että ei lauo tänne mitä sattuu :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.