Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Heijastuneet pilvisäteet - 16.8.2019 klo 19.07 - 16.8.2019 klo 19.38 Kuusamo, Käylä Havainto numero 84850

Näyttävyys: III / V

Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kauppareissulla huomasin heijastuneita säteitä ja otin pikaisen kuvan. Hain kotoa kuvausvermeet ja ajoin uimarannalle ottamaan pienen timelapsen. Säteet olivat ihan komeat ja leveästi esillä. Seurasin myös vastapuolta ja näytti sinnekkin ilmestyvän säteenosia ja keskipisteen paikka. Vaihdoin paikkaa Käylänkoskelle josta on parempi näkyvyys itään ja otin kuvia lisää. Luomukuvat.  Linkki timelapse pätkään :https://youtu.be/LZ_ClwkbMJU

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Heijastuneet pilvisäteet info

   Heijastuneet pilvisäteet ovat valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä, joka näyttävät konvergoituvan Auringon alapuolella pisteessä, joka on yhtä kaukana horisontin alapuolella kuin Aurinko on horisontin yläpuolella.

   Heijastuneet pilvisäteet syntyvät kun auringonvalo heijastuu tyynen vesialueen pinnasta. Samalla tavalla syntyneitä Aurinkoa vastapäätä näkyviä säteitä kutsutuaan heijastuneiksi vastapilvisäteiksi. Molemmat ilmiöt ovat harvinaisia.

    

   Heijastuneet, ruskon värjäämät pilvisäteet näkyvät stratocumulus-pilvilautan alaosaa vasten. Kuva Nea Laihinen.

    

   Heijastuneet pilvisäteet näkyvät stratocumulus-pilviä vasten. Kuva Eetu Saarti.

    

   Heikot heijastuneet pilvisäteet. Kuva Panu Lahtinen.

  • Heijastuneet vastapilvisäteet info

   Heijastuneet vastapilvisäteet ovat valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä, joka näyttävät konvergoituvan pisteessä joka on Aurinkoa vastapäätä sen korkeudella.

   Heijastuneet vastapilvisäteet syntyvät kun auringonvalo heijastuu tyynen vesialueen pinnasta. Samalla tavalla syntyneitä Auringon puolella näkyviä säteitä kutsutuaan heijastuneiksi pilvisäteiksi.

   Heijastussäteet ja vastaheijastussäteet voi tunnistaa niiden poikkeavasta geometriasta. Niiden alkupiste ei ole Auringossa, vaan Auringon heijastuskuvan tai sen vastapisteen suunnalla.

    

   Heijastuneet vastapilvisäteet yhtyvät taivaalla pisteessä joka on Aurinkoa vastapäätä sen korkeudella. Kuvassa säteitä tulee tähän vasta-aurinkopisteeseen selvemmin alapuolelta, mutta himmeästi myös yläpuolelta. Alapuoliset säteet ovat kuvaussuunnassa näkyvän vesistön aiheuttamia, yläpuoliset kuvaajan selän takana olevan vesistön aiheuttamia. Kuva Janne Voutilainen.

Kommentteja: 2 kpl
Tero Sipinen - 17.8.2019 klo 16.31 Ilmianna

Havainollinen video! Stilleissä "säteet" ei erotu kovin selkeästi, mutta liikkuva (nopeutettu) kuva paljastaa säteiden muodon. Ja onnittelut taas bongatusta vastapuolen harvinaisuudesta!

Jani Päiväniemi - 17.8.2019 klo 21.56 Ilmianna

Aina ei ehdi laittaa timelapse kuvausta päälle kun ei ole jalustaa esim. mukana mutta olisi hyvä kuvata tuo vastapilvisäde homma videolle niin näkisi tarkemmin mitä siinä tapahtuu. Jos sattuu vielä näkemään:)

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.