Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kuu - 22.8.2019 klo 03.00 - 22.8.2019 klo 04.10 Harjavalta Observation number 85038

Visibility IV / V

Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Saunder-kraatteri kehnon seeingin vallitessa. Kraatteri sijaitsee keskisellä ylänköalueella, ja on 45 km halkaisijaltaan. Saunder on, kuten kaikki muodot sen ympärillä, joutunut imbriumheitteen ruhjomaksi. Se on täyttynyt suht' kokonaan, reunat ovat n. 600 m korkeat, siellä missä reunoja vielä on. Isommilla laitteilla, ja paremman näkyvyyden vallitessa kaakkoisella pohjalla erottuu kukkularyhmä, joka saattaa olla vulkaaninen, tai sitten topografiaa, joka on pyöristynyt heitteiden alla. Kraatteri on selkeästi kuusikulmainen.

Saunderin kaakkoispuolella hahmottuu tässä valaistuksessa muoto, joka on Hipparchuksen kokoinen, ja ainakin minun silmiini näyttää vanhalta, kuluneelta kraatterilta (kartasto System of Lunar Craters 1967 esittää tämän mahdollisuuden). Kuva 2 on kännykkäräpsy, jossa tämä nimetön kraatteri erottuu.

Saunder liittyy kuumaan Cygnus 2019-tapahtumaan henkilökohtaisella kytkennällä. Hannu Määttänen lahjoitti minulle (todeten: hyvään kotiin) Edmund Neisonin kirjan the Moon, vuodelta 1876. Kirjaa lehteillessäni suunnittelin pienimuotoista konservointia. ja omistuskirjoitus S. A. Saunder alkoi soittaa hälytyskelloja. Kyllä vaan! Kyseessä on Samuel Saunder, matemaatikko ja astronomi, jonka ansiota on mm. Kuun nimistön vakiinnuttamisen aloitus 1900-luvun alkupuolella. Kirja on nyt fiksattu, ja kunniapaikalla Kuu-kirjallisuuden hyllyssäni. Kiitos, Hannu!

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuu
Technical information

Mak 170

Comments: 1 pcs
Teemu Öhman - 27.8.2019 klo 22.01 Report this

Upea piirros jälleen, ja hieno tarina! Neisonin klassikko on edelleen mielenkiintoista luettavaa, ja noin poikkeuksellisen kappaleen saaminen hyvään kotiin kunniapaikalle on kerrassaan erinomaista!

Katselin huvikseni luotainaineistoja tuolta alueelta. Mainitsemasi Saunderin SE-pohjalla oleva kukkularyhmä saattaisi olla vanhan pahasti kulahtaneen kraatterin reunaa. Koostumukseltaan se vastaa viereisiä ylänköjä, joten sikäli se sopisi paremmin kraatterin reunaan kuin tuliperäiseen syntyyn. Voi se olla klöntti Imbriumin heittelettäkin. Tiedäpä näistä.

Saunderin SE-puolella oleva iso nimetön erottuu topografisissa aineistoissa suht kivasti, ja on kyllä tosiaan varsin selvästi vanha kulunut ja peittynyt kraatteri, sellaiset reilut 160 km halkaisijaltaan.

Ja meikäläistä aina ilahduttaa huomata, että joku muukin kiinnittää huomionsa kraattereiden kuusikulmaisuuteen!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.