Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Keinovalopilareita - 22.8.2019 klo 23.37 - 22.8.2019 klo 23.40 Kemiönsaari Observation number 85049

Visibility Unclassified

Oltiin kalassa yöllä kun silmiin sattui tuollainen Vähän himmeän komeetan näköinen kohde. Ikään kuin ”Sprite” salaman näköinen, vaan ei punainen. Spekuloitiin että olisiko kyseessä kookkaan meteoriitin ilmakehään törmäyksestä jäänyt jälki. Ilmiö oli hyvin korkealla ja täysin eri suunnassa kaikista suurista asutuskeskuksista joten ajateltiin että maan pinnalta peräisin oleva valo olisi ollut hyvin epätodennäköinen lähde. Taivaanvahdin ylläpito tiesi kuitenkin ystävällisesti kertoa että kysymyksessä on kuitenkin juuri keinovalopilari. Kiitos siitä! 

Additional information
  • Valonlähde
    • Keinovalo
  • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
    • Yläpilvet
Comments: 1 pcs
Tero Sipinen - 23.8.2019 klo 23.29 Report this

Olkaa hyvä :)

Keinovalopilarit ovat talvikauden ilmiöitä, mutta silloin tälöin niitä on havaittu jo elokuussa. Tämä sai nyt kunnian olla tämän kauden avaushavainto, onnittelut siitä!

Pari havaintoa on jopa heinäkuun puolelta Taivaanvahdissa, molemmat vuodelta 2016: 25.7 ja 28.7.

Talvella keinovalopilareita esiintyy ihan maanpinnan tuntumassakin jääsumussa, mutta näin lämpimmimillä keleillä kidekerrokset on väistämättä kilometrien korkeudessa. Ja vastaavasti valonlähde voi olla vaikka 15 kilometrin päässä. Tuokin pilari voi olla oikeasti kasvihuoneen (tai kasvihuoneryhmän!) levyinen, mutta etäisyyden takia näyttää kapealta.

Tässä esimerkki, miltä n. 8 km päässä olevan kasvihuoneen aiheuttama pilari näyttää matalalla, arviolta vain noin kilometrin korkeudella olevassa kidekerroksessa: kv-pilari 12.4.2017

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.