Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Nähty vähintään 10 salamaa - 21.8.2019 klo 20.30 - 21.8.2019 klo 23.30 Järvenpää Observation number 85059

Visibility IV / V

Linkki timelapseihin ja toissapäiväisiin yöukkosiin:

https://youtu.be/C_S3uOK7sfA

Se tunne, kun..

-Julkaiset taivaanvahtiin turbulenssikuvia ja sanot että loppupäivänä ei todennäköisesti tule mitään

-Juuri kun siirrät kuvatiedostoja koneelle lounaistaivaalla jyrähtää,

-Menet paljasvarpain sandaaleilla polkupyörällä pellolle

-Yrität kuvata äärimmäisen voimakasta salamointia ja kameran focus menee pieleen koska autofocus ei toimi pimeässä ja yrität pyyhkiä vesipisaroita näytöltä sateenvarjo toisessa kädessä ukkospuuskan aikana mikä pilaa kaiken

-Kamera on huono 600d ja objektiivi 18-55 IS mikä on niin vanha ettei netistä löydy edes tietoa, autofocus ei toimi pimeässä, ja manuaaliasetuksilla salamakuvien otto on aivan hirveää, jos otat 15s kuvia, kamera prosessoi kuvaa toiset 15 sekunttia ja sillä aikaa salama välähtää

-päädyt 50fps 1240 p videoon ja yrität selviytyä, onnistut jotenkin

-Et näe mitään sysipimeässä ja juuri kun olet laittamassa kameraa ottamaan kuvia, ylläsi räjähtää koko taivas ja ääni on uskomaton. Kiiramyrsky meninikiä,

-Kotiin tullessasi katselet mustalle taivaalle, ja koko taivas jälleen välähtää, aivan upea yläsalama, kuin puunrunko ilman lehtiä. Mietit paraikaa miten selvitä hengissä.

Kova oppitunti: älä ikinä kuvaa yöukkosta avoimella pellolla ilman sadesuojaa huonolla järkkärillä. Gopro olisi tarpeen.

Kuva 1: "aamuaurinko"

2: Vyörypilvi sadeseinämän edellä, jonka valosaaste värjäsi voimakkaan oranssiksi. Ja ei se hyvänen aika ole mikään stratus fractus. Paikan pääällä erosi selvästi muista alapilvistä. Liikkui erittäin nopeasti.

Loput: ainoan hyvän salaman osakuvia. N. puoli kahdentoista aikoihin kotiin tultuani, heikohko kalevantulielosalamointi jatkui koillistaivaalla ja kuvasin niitä mutta videoiden screenshotit olivat aivan surkeita.

Lisäksi, minä tiedän että kuitenkin moderaattorit poistavat tämän havainnon ilmiötunnistuksesta miltei kaikki mitä olen sinne listannut, mutta ei se mitään.

Viimeinen kuva: keskimääräinen tilanne pahimmilla hetkillä.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

  • Elosalama info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.