Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Rauhallinen revontulikaari - 24.8.2019 klo 01.35 - 24.8.2019 klo 02.50 Kalajoki Observation number 85074

Visibility II / V

Jarkko Alatalo, Ursa (Pohjois-Suomi)

Sääennuste lupasi sadekuuroja yöksi joten kello soimaan klo 4.00 jotta kerkeäisin rantaa ennen auringonnousua. Heräsin kuitenkin yhden maissa ja kävin ulkohuussissa. Ulos päästyäni minua odotti kirkas tähtitaivas. Minulla oli kaikki valmiina joten eiku rantaan. Muistilapussa luki "-14-9 astetta 02.03-3.59" Voisko vielä sittenkin nähdä yöpilviä. 

Rantaan päästyäni totesin puolikuun valaisevan niin kirkkaasti, että se vaikuttaisi havainnointiin. Silmät oli jo tottuneet sen verran pimeään, että heti huomasin pohjoisen suunnalta vihreää kajoa. 

Ensimmäisten koevalotuksien välissä näkyi kirkas "tähdenlento" jonka tulkitsin siten että pystyin sen ilmoittamaan tulipallohavainnoksi. Siinä näkyi jotain värejäkin,mutta en pysty niitä erittelemään. Kesto oli noin sekunnin. Muutama minuutti siitä ilmestyi revontulikaari ja säteitä jotka erottui jo vähän paremmin(kuva1. klo1.50) . Lopun aikaa mitä olin rannalla niin revontulet pysytteli rauhallisena revontulikaarena jonka vaivoin näki(Kuva2. klo2.25,kuva3. klo 2.45)


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Hyvin himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.