Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Rauhallinen revontulikaari - 31.8.2019 klo 23.20 Ormholmen, Porkkala Observation number 85308

Visibility II / V

Sari Helppi, Ursa (Helsinki)

Vietin venetsialaisia saaressa ja odottelin (kaikkien muiden tulien sytyttämisen jälkeen) revontulia. Taivaalla saattoi nähdä häivähdyksen vihreää valosaasteen seassa, jos oikein antoi mielikuvituksen laukata. Kameraan tarttui kuitenkin selkeä revontulikaari. Koska näytelmä ei kehittynyt mihinkään, siirryin kuvaamaan linnunrataa. Aiemmin illalla bongattu "kirkas tähdenlento" jäi kaivelemaan mieltä, kun huomasin Taivaanvahdissa monta havaintoa tulipallosta. Saatoin hyvinkin nähdä samaisen ilmiön, mutta koska en epähuomiossa ottanut ylös tarkkaa aikaa, jätin havainnon tekemättä, vaikka aikaikkuna ja suunta näyttäisivät täsmäävän varsin hyvin.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Erottuvat vain valokuvissa
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.