Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Keinovalopilareita - 16.9.2019 klo 21.25 Kouvola Observation number 85616

Visibility II / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Tulin iltasella kotiin ja ulko-ovella vilkaisin vielä pohjoistaivaalle. Tuli kiire hakea kameraa ja jalustaa; näkyi ryhmä keinovalopilareita.

Viitisen minuuttia seurasin pilareita, mutta kun sinä aikana ei näyttänyt olevan juurikaan muutosta kidekerroksessa, niin en ryhtynyt timelapsehommiin enkä muutenkaan jaksanut lähteä paremmille kuvauspaikoille.

Vähän myöhemmin huomasin, että samasta aiheesta, parikymmentä kilometriä etelämpää oli jo tullut havainto.

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 5 pcs
Jari Hämäläinen - 17.9.2019 klo 07.48 Report this

Samaa katselin itse puolisen tuntia, vaan ei kyllä muutoksia tapahtunut tällä kertaa lainkaan. 

Puolen tunnin jälkeen ainakin täällä meillä ne sitten katosikin kokonaan jo... 

Vesa Toropainen - 17.9.2019 klo 08.34 Report this

Alta olisi voinut saada karttakuvan :)

Tero Sipinen - 17.9.2019 klo 09.25 Report this

Jari: ajattelin ensin, että olemme katselleet samoja pilareita, mutta kun näyttävät suht koht samasta vinkkelistä havaituilta ja etäisyyttä kuitenkin n. 20 km (minä havaitsin Myllykoskelta), niin ehkä sittenkin sieltä on näkynyt Anjalan valot ja täältä Kouvolan?

Vesa: En usko, kun ei ole lunta maassa. Karttahalo vaatii ylöspäin suuntautunutta valoa. Katulamput ei fuskaa ylöspäin, mutta lumi toimisi heijastimena.

Mikko Peussa - 17.9.2019 klo 21.08 Report this

Komeita pilarin pätkiä, varsinkin kun ovat näin aikaisin näkyvillä!

Jari Hämäläinen - 19.9.2019 klo 07.58 Report this

Aikalailla samanlaisille näyttää kyllä, mutta saattaa toki olla noinkin. Tosin itse olen aila rajoilla tässä Kotkan ja Kouvolan tienoilla. Oma kuvaussuunta on pohjoiseen tai pilarit ehkä enemmän lounaiselle taivaalle :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.