Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Salamavalokuva - 15.9.2019 klo 21.00 - 16.9.2019 klo 02.00 Laitila Observation number 85620

Visibility V / V

Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Voi persilja mikä yö.

Ajatuksena oli kopata kalevantulet ja elosalamat ”kerran vielä pojjaat”-mentaliteetilla.

Juu, ei ollut ihan helppoa. Salamat välähtelivät täysin mielivaltaisesti kolmessa eri ilmansuunnassa miten sattuu. Siinä vaihdellessa kuvaussuuntia satunnaisesti etelästä itään (melkein paras tapa tuona iltana) välähti selän takana pohjoisessa. Hieno homma, vahdittavina oli neljä ilmansuuntaa. Lännen puolelta kuitenkin tallentuivat parhaat välähdykset. Tosi harmillisesti muutama komea tapaus jäi valotuksien väliin.

Pohjoinen lopetti parin kerran jälkeen ja näytelmä siirtyi lännemmäs Uudenkaupungin rannikolle. Muutama komea pilven valaistuminen ja homma oli siinä.

Yhteensä kalevantulia / elosalamoita näkyi kymmenisen kappaletta koko 5h aikana.  Nätti yö, puitteet oli ollut parempaankin. Pieni tuulenvire, ei sumua, näkyvyys olisi ollut hyvä. Ei se aina.  Paraisten puolella mellastanut solu sai aikaan muutaman todella näyttävän välähdyksen joista onneksi yksi jäi kennolle.

Ja onneksi muutama muukin löytö odotti muistikortilla :)


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

  • Elosalama info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

Technical information

Canon EOS 6D, Canon 24-105mm ISO 800, f5.6, 20s

Comments: 1 pcs
Eero Karvinen - 17.9.2019 klo 19.08 Report this

Tyylikkäitä kalevantulia!

 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.