Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Vyörypilvi - 19.9.2019 klo 08.50 - 19.9.2019 klo 09.02 Raisio Observation number 85657

Visibility IV / V

Töihin päin ajellessa taivasta peitti laajalta alueelta tasaisen harmaa sadepilvimatto ja hetken aikaa sopivalla aukealla erottui matalalla horisontissa uhkaavan näköistä pilveä. Työpaikan pihalla tuo alkoi näyttämään vyöryltä noustessaan metsän takaa. Kamera kouraan ja pikamarssia korkeimmalle nyppylälle --- ja vieläkin nopeammin alaspäin.

Lähes laelle päästyäni nostin katsetta ja noin 20 metrin päässä oli hirvilehmä sahapukkina, pää alhaalla, korvat luimussa. Oli ilmeisesti ollut korkeassa heinikossa makuulla ja kuullut lähestyjän ja valmistautui vastaanottoon. Itseltä jarrut pohjaan ja spontaani "Woouu". Sen jälkeen hirvilehmä näkikin vain takin selkämystä ja kengän pohjia :D Alkuviikosta näin alueella hirvilehmän kaksosvasoineen, enkä todellakaan jäänyt laskemaan minkälaista laumaa heinikossa majaili...

Kun totesin, että hirvi ei seuraa, jäin kuitenkin mäen syrjään parhaalle mahdolliselle paikalle. Vyöry kulki suunnassa luode-länsi-lounas havaintopaikalta katsottuna. Salamointia ei tutkien mukaan ainakaan tuossa vaiheessa ollut. Loppuvaiheessa pilven etureunaan syntyi suppilomaista uloketta. Jätän suppilopilvivaihtoehdon raadille mietinnän alle / ruksittavaksi.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Seinäpilvi info

   Seinäpilvi on pyörivä, usein sateeton pilvimuodostelma, joka ulottuu supersolu-ukkospilven alapuolelle.

   Seinäpilvi

   Seinäpilvi 1.6.2013 Ikaalisissa. Kuva: Arja-Sisko Airila

Comments: 5 pcs
Mikko Peussa - 20.9.2019 klo 22.11 Report this

Aivan mieletön pilvimuodostelma. Helppo kehua kun työmatkalla seurasin itse samaa visuaalisesti, mutta en voinut kuvata.

Kontrasti muuhun taivaaseen oli vaikuttava. Itse katsoin tätä hieman ennen näitä muodon muutoksia alueelta josta näki pitkälle horisonttiin ja eri kulmasta. Silloin pilvi oli kuin sikari vaakatasossa.

Tämän pilven muotoihin olisi kiva kuulla muidenkin harrastajien mielipiteitä, mutta alustavasti nyt vyöry-, sekä seinäpilvi. Hienot kuvat komeasta pilvestä ja vielä ilman mitään salamointia!

Olli Sälevä - 21.9.2019 klo 10.12 Report this

Onpa komea möykky. Onko tuo kolmoskuvassa selvästi näkyvä valkoinen ja sileä alue jotain pileuksen tapaista pilveä?

Lasse Nurminen - 21.9.2019 klo 20.57 Report this

Oli tosiaan varsin vaikuttava ilmestys.

En osaa Olli sanoa mihin kategoriaan tuo "puskuri" lukeutuu. Käytännössä tuo pullistui tuosta pilven keskiosan loivasti laskevasta alueesta, joka roikkuu kakkoskuvassa melko matalalla. Siihen kehittyi sitten pilven edetessä noita suppilomaisia kielekkeitä, jotka lopuksi kuroutuivat takaisin pilveen.

Tero Sipinen - 21.9.2019 klo 23.47 Report this

Mahtavannäköinen tuo pilven "kypärä" joka on kolmoskuvassa komeimmillaan. Ollin tavoin tulkitsen sen pileuksen tapaiseksi. Tavallisesti muodostuu kohoavan pilven "päälaelle", mutta tässä muodostuisi sivusuuntaan puskevan pilven "otsalle"?

Kuvien 3-6 perusteella loppukuvien terävä muoto olisi tuon "pileuslippiksen" hajoavaa lippaa, ei niinkään pyörivää suppiloa?

Lasse Nurminen - 22.9.2019 klo 11.35 Report this

Joo, tuosta lipastahan nuo soirot erkanivat ja sulautuivat yhdeksi. Siitä sitten kehitteli tuon 7. Ja 8. kuvan tapauksen. Niinhän se toki usein on, että silmä näkee mitä haluaa, tässä tapauksessa suppilon :D

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.