Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Nähty vähintään 10 salamaa - 21.6.2019 klo 16.16 Sonkajärvi Havainto numero 85712

Näyttävyys: IV / V

Ei näkyvillä

Ajoimme Kotaharjun näkötornille ennustettua ukkosta katselemaan ja kuvailemaan. Pienen odottelun jälkeen tornin molemmille puolille ilmestyi kaksi ukkossolua, jotka lopulta kumpikin kulkivat näkötornin pohjois- ja eteläpuolelta ohi, niin ettei itse torni edes oikeastaan kastunut. Joku yllytyshurja olisikin varmaan jäänyt tornin yläkerrokseen salamanhoukuttimeksi, mutta katsoimme parhaaksi liueta vähäksi aikaa paikalta.

Tornin eteläpuolelta kulkenut solu kasvatti itselleen hienon sateenjalan, joka puhalsi niin paljon ilmaa alleen että se lopulta levisi alaosastaan ja taittoi osan satamastaan vedestä takaisin itseensä (kuva #1). Salamat olivat hyvin sporadisia vaikka niitä tulikin pari tusinaa nähtyä päivän mittaan.

Pohjoispuolen soluun kasvoi etupuolelle pieni vyörypilvi (kuva #2), joka lopulta levisi niin että se ulottui eteläpuolen solun reunaan asti (kuva #3) ja senkin sateenjalka levisi kuin Hujasen eväät (kuva #4).


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Tekniset tiedot

D800, Sigma 14mm f/1.8 ja Samyang 12mm f/2.8

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.