Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Tulipallo yöllä, kuin täysikuu - 22.9.2019 klo 21.25 Sodankylä, Sattanen Observation number 85730

Visibility Unclassified

Lähdin pikaisesti kokeilemaan uutta laajakuvalinssiä, kun satuin huomaamaan tulipallon taivaalla. Onnekseni sain pallon ottamaani kuvaan, tosin vasta sen loppuvaiheessa.


More similar observations
Additional information
 • Havaintoajan tarkkuus
  • Enintään 1 min heitto mahdollinen
 • Lennon kesto
  • 5 sekuntia
 • Sammumistapa
  • Sammui hiipumalla
 • Ilmansuunta katoamishetkellä
  • Koillinen
 • Korkeus katoamishetkellä
  • Noin 1/3:n päässä horisontista kohti taivaanlakea
Technical information

Fujifilm X-T2 and Laowa 9mm f2.8. Valotusaika 20sek. ISO 800. Aukko 2.8.

Comments: 14 pcs
Antero Ohranen - 23.9.2019 klo 08.10 Report this

Hieno kuva ja tilanne!

Pekka Kokko - 23.9.2019 klo 08.12 Report this

Kuvaus-suunta? 

Mikko Peussa - 23.9.2019 klo 09.12 Report this

Näyttää olevan seulasten alla, eli ilmeisesti koillinen on kuvaussuunta?

Jarno Mäkinen - 23.9.2019 klo 09.49 Report this

Koillista kohden tosiaan tähtäilin.

Pentti Ketola - 23.9.2019 klo 11.21 Report this

Olisin kääntänyt taivasta enempi kuvaan.

Mikko Peussa - 23.9.2019 klo 18.01 Report this

Lisäsin ylläpidollisesti ilmansuunnan myös havaintoon.

Timo Alanko - 23.9.2019 klo 19.54 Report this

Hienosti osunut! Kirkas on ollut, kun heijastuu kivasti vedessäkin. Miksikähän tulipallot näkyvät kuvissa melkein  aina noin lähellä taivaanrantaa? Voisivathan ne kiitää suoraan pään päältäkin... 

Markku Siljama - 23.9.2019 klo 20.42 Report this

Murphyn laki:mitä komeampi,räiskyvämp,hitaampii ja pitäkestoisempi tulipallo sitä lähempänä taivaanrantaa se näkyy  :-(

Mikko Peussa - 23.9.2019 klo 20.49 Report this

Taitaa Timo horisontin suuntaan kuvatessa olla aika paljon laajempi alue ilmakehää kuva-alalla, kuin suoraan ylöspäin kuvatessa. Kalansilmä on sitten asia erikseen, koska niissä kuvissa näkyy koko taivas. Yömaisemia myös kuvataan yleensä niin, että horisontti on mukana, joten todennäköisyys saada tulipallo kuvaan on siksikin suurempi.

Samahan pätee ukkostenkin kuvaamisessa. Harvemmin suoraan ylöspäin kuvatessa osuu salama kuvaan, mutta horisontin suuntaan kuvatessa voi saada kaukana olevan ukkostavan alueen vaikka kokonaan kuvaan.

Esimerkki:

Jos kuvaan Helsingistä pohjoista horisonttia kohden vaikkapa 80 asteen kuvakulmalla, niin kuvaan voi piirtyä tulipallon palaminen ilmakehässä Suomen lisäksi vaikka Ruotsin, Norjan tai Venäjän yllä. Jos kuvaan samalla objektiivilla suoraan ylöspäin, niin kuva-alalla on näkyvissä ilmakehää vain Etelä-Suomen yläpuolelta ;-)

Timo Alanko - 23.9.2019 klo 21.22 Report this

Olisi se vain niin mahtavaa nähdä yläpuolella pitkä ja kirkas tulipallon lento. Ovathan nuo Mikonkin perustelut ihan loogiset, mutta onhan tuo tämän havainnon tulipallokin jonkun pään päältä lentänyt. Lieneekö sitten ketään ollut sattumalta kuvaamassa suoraan ylöspäin? Itse käännän katolle viedessäni Gopron kuvaamaan suoraan ylöspäin. Jos siihen joskus messevä tulipallon lento osuu, niin onhan se melkoinen lottovoitto :)

Salamaa en minäkään haluaisi suoraan yläpuolelta saada kuvaan. Saattaisi jäädä viimeiseksi otokseksi :(

Salamat taitavat muuten iskeä useimmiten aika pystyyn. Jos sattuu tulipallo putoamaan samalla tavalla suoraan pystyyn, jää silloinkin kenties kuva hieman vaatimattomaksi, mutta ehkä myös viimeiseksi :)

Mikko Peussa - 23.9.2019 klo 21.58 Report this

Tuohon voisi Timo vielä todeta, että olen nähnyt -90 luvulla pikkuveljeni kanssa huomattavan kirkkaan tulipallon suoraan yläpuolella, tai siis paremminkin sen loppuvälähdyksen. Taisi olla -93 alkuvuodesta?

Horisontin tuntumassa näkyvä vaikka 2-4 sekunnin tulipallon viiru olisi kyllä varsin pitkä, jos se lentäisi suoraan päällä, joten Goprossasi näkyisi todennäköisesti kirkas viiru, joka ei mahtuisi kuvaan tai sitten ylipalanut kirkas välähdys. Se että tulipallo tulisi zeniitistä suoraan ylös suunnattua kameraa kohti, on kyllä sen luokan sattumaa, että lotossakin ehtii voittamaan monta kertaa ennen kuin sellaista tapahtuu :)

Vähän sama juttu kuin valitsisi metsästä yhden puun ja kuvaisi vain sitä salamaniskun toivossa. Kyllä se on parempi kuvata koko sitä metsää kauempaa ;-)

EDIT: Katselin tulipallohavaintoja läpi ja on siellä muutamia lähes päällä lentäneitäkin taivaskameran kuvissa, kuten vaikka tämä.

Tässä myös toinen hieno tapaus melko läheltä.

 

Joni Virtanen - 24.9.2019 klo 08.54 Report this

Minkä enemmän katselee/kuvaa, niin todennäköisyys myös kasvaa. Toki aikaa, akkuja ja kuvia "palaa" mutta kyllä se varmasti joskus sattuu kohdille. Itse olen nähnyt muutaman ison koko taivaan halkovan tulipallon lentävän suoraan päältä savuvanoineen ja kaksi erittäin näyttävää päivätulipalloa(joista toinen halkoi myös koko taivaan). Kuviin en ole vielä onnistunut mitään näyttävää saamaan. Jos asuisin maaseudulla, olisi minulla pihalla kuvaamassa kamera jokaisena selkeänä yönä. Nyt kaupungin keskustassa asustellessa en enää juurikaan vie goprota ulos, jolloin todennäköisyys on olematon. Itse olen harrastanut ja pitänyt silmäni auki aktiivisesti jostain vuodesta -84, joten monenmoista on tullut jo nähtyä. Upeita kokemuksia ja muistoja, vaikka kaikkea en olekaan saanut filmille/kennolle!

Timo Alanko - 24.9.2019 klo 17.37 Report this

Olen pyrkinyt viemään gopron katolle aina, kun luvassa on selkeää. Alhaalta sitä ravitsee johdolla auton akku. Puusto on talon ympärillä niin korkeaa, ettei horisonttiin kuvaaminen edes onnistu. Lähiössä tietysti valosaaste haittaa jonkun verran.

Jos kameran suuntaisi horisonttiin, niin pitäisi vielä päättää oikea suunta. Valinnan varaa ei ole onneksi kuin 360 astetta. Taas pienenee todennäköisyys osumalle.  Ollaan jo vuosia puhuttu tulipallokameran hankkimisesta Meteoriihelle. Se olisi mainio paikka. Pitäisi vain saada aikaiseksi. Sopivan softapuolen rakentaminen kai tuota jarruttaa... 

Jarno Mäkinen - 25.9.2019 klo 09.29 Report this

Kiitoksia kaikille kommenteista. Mielenkiintoista keskustelua teiltä alan harrastajilta. Kuvakulmakeskusteluun viitaten kannattaa huomioida, että tarkoituksenani ei tosiaankaan ollut tähtien tai tulipallojen kuvaaminen, vaan maisemakuvaus. Itse asiassa olin testaamassa uutta linssiä ja myöhemmin myös lasin toimintaa eri nd-suotimien kanssa, joten lähtökohta kuvan sommittelulle, asetuksille ja asemoinnille oli jotain ihan muuta kuin ehkä taivaan tapahtumien kuvaamista varten olisisin voinut ajatella. Tulipallo vain onnekseni sattui osallistumaan tähän hetkeen ja päätin ilmoittaa lopputuloksen tähän palveluun. :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.