Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kuu - 23.9.2019 klo 03.45 - 23.9.2019 klo 04.30 Harjavalta Observation number 85734

Visibility IV / V

Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

Yritys piirtää Philolaus suotuisan pituusastelibraation aikaan. Seeing oli alkuun hyvä, mutta nouseva sumu pisti säpinää kynän varteen. Silmiin pistäviä muotoja P:ssa on kaksoiskeskusvuori, ja Philolaus C, jonka pohjoisosaan varsinainen on osunut. Luotainkuvissa keskusvuoria on useita melkein ympyräksi asettautuneena (korkein idässä 1,1km). LRO:n kuvissa erottuu myös koilliselle pohjalle keskittynyt törmäyssula. Pohjoinen sijainti (yli 72 astetta) litistää P:n ellipsin oloiseksi, läpimitaltaan 71km.

Grail -luotaimet törmäytettiin 17.12.2012 Philolaus D:n pohjoisreunan massiiviin osapuilleen nuolen osoittaman renkaan alueelle, LRO kuvasi osumat jälkeen päin.

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuu
Technical information

Mak 170

Comments: 1 pcs
Teemu Öhman - 3.10.2019 klo 01.13 Report this

Tämä on kyllä taas erittäin hieno havainto ja todella kaunis piirros! Philolauksen keskuskohouma tosiaan on rinkulamainen. Tällaiset kraatterit ovat välimuotoja perinteisten yhden keskuskohoumamassiivin sisältävien kompleksikraatterien ja täysikasvuisten keskusrenkaan sisältävien kraatterien (tai altaiden) välillä. Keskuskohouma on lähtenyt romahtamaan, mutta ei kuitenkaan niin suuressa määrin, että se olisi synnyttänyt täysikasvuista keskusrengasta (jonka läpimitta on noin puolet kraatterin halkaisijasta). Mainio havaintokohde!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.