Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Revontuliharso - 27.9.2019 klo 21.45 - 27.9.2019 klo 23.15 Raisio Observation number 85834

Visibility I / V

Jani Laasanen, Turun Ursa

Revontuliennusteen perusteella lähdin Haunisten altaalle katselemaan josko niitä näkyisi välillä täälllä etelässäkin. Hieman ennen kymmentä ameraa kokoon laittaessa pohjoisen ja luoteen välillä näkyikin jo himmeää harsoa.

Seuraavan tunnin aikana ei juuri sen enempää tapahtunutkaan. Puoli yhdentoista jälkeen länsitaivaalle ilmestyi kuitenkin pilvien väliin melko terävä pilarimainen kaari, jota ensin luulinkin joksikin pilven osaksi. Pilvien siirtyessä jäi kaari paikalleen ja jäin sitä ihmettelemään. Pohjoisen taivaan ollessa varsin muuttumaton, käänsin kameran kohti pilaria. Tässä vaiheessa pohdin ajatusta, että josko se sittenkin on vain jokin valonheitin Raision suunnalla. Muutaman kuvan jälkeen kävi kuitenkin selväksi, että pilari liikkui hitaasti pohjoisesta etelään ja myös muutti muotoaan hiljalleen. Pian tulikin mieleen mahdollinen Steve, jota on muissakin havainnoissa jo arvuuteltu. Yhteentoista mennessä pilari oli jo haalistunut lähes olemattomiin. 

Tämän jälkeen myös pohjoistaivaalla harso alkoi hieman liikehtiä ja himmeitä kaaria ilmestyi taivaalle. Vartin jälkeen kaaret alkoivat jo hiipua ja päätin lähteä kotiin päin.

Bonuskuvana tylsyyden hetkellä otettu kuva Turun lentokentältä nousevasta lentokoneesta, kasvihuoneiden valaisemista alapilvistä ja revontuliharsosta.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Hyvin himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

  • STEVE-kaari info

   Vaaleanpunainen, säteinen revontulen kaltainen kaari  (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, STEVE arc). Steve-kaari esiintyy selvästi erillään pohjoisen taivaan päärevontulikaaresta. Se ei ilmiönä kuulu perinteisiin revontuliin, mutta voi näyttäytyä niiden yhteydessä.  Toisinaan Steven alalaidassa voi olla vihreä, "hampainen" vyö, jota kutsutaan englanniksi termillä "picket fence".  

   Riku Talvio, STEVE
   Kuva: Riku Talvio

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.