Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Rauhallinen revontulivyö - 27.9.2019 klo 22.32 Juupajoki Havainto numero 85854

Näyttävyys: II / V

Riku Talvio, Ursa (Länsi-Suomi)

Sääennuste povasi pilvistä yötä, ja siltä se alkuun näyttikin; ensimmäinen kyttäyspaikkani oli tukevasti pilvessä. Pohjoisen suunnalla näkyi kuitenkin lupaava pieni aukko, joten päätin lähteä katsomaan olisiko sen alla sopivaa kyttäyspaikkaa - ja olihan siellä. Taivas oli kirkas, lukuunottamatta yhtä pilvilauttaa, joka peitti lähes kaiken vihreän mitä pohjoisessa horisontissa oli. Odottelin pitkän tovin näkemättä revontulia, enkä viitsinyt edes kamerakalustoa asetella valmiiksi. Sitten lännen/luoteen suunnalta alkoi nousta "soihtu", minkä kehitystä jäin ihailemaan, unohtaen tyystin ottaa kuvia. Lopulta tajusin kaivaa kameran repusta, ja sain kuvan jo hiipuvasta STEVEstä.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • STEVE-kaari info

   Vaaleanpunainen, säteinen revontulen kaltainen kaari  (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, STEVE arc). Steve-kaari esiintyy selvästi erillään pohjoisen taivaan päärevontulikaaresta. Se ei ilmiönä kuulu perinteisiin revontuliin, mutta voi näyttäytyä niiden yhteydessä.  Toisinaan Steven alalaidassa voi olla vihreä, "hampainen" vyö, jota kutsutaan englanniksi termillä "picket fence".  

   Riku Talvio, STEVE
   Kuva: Riku Talvio

Kommentteja: 3 kpl
Mikko Peussa - 28.9.2019 klo 14.51 Ilmianna

Hieno kuva tuosta ilmiöstä!

Timo Alanko - 3.10.2019 klo 20.17 Ilmianna

Onhan tuo upea ilmestys! Tiedetäänpä, mitä seuraavien reposten aikana tähyillään. Tuskin tulee tavaksi. Moni sai tuosta once in a lifetime - otokset :) 

Eero Karvinen - 4.10.2019 klo 00.53 Ilmianna

Villi arvaus on, että näitä tullaan näkemään lisää. Nyt sai arvokasta dataa magnetometristä, millaisessa olosuhteessa esiintyy. Hyvin osui yhteen kirjallisuudessa mainittuun olosuhteeseen, eli alimyrskyn palautumisvaihe ja ennen magneettista keskiyötä.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.