Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Revontulisäteitä - 27.9.2019 klo 22.28 - 27.9.2019 klo 22.51 Kustavi Observation number 85866

Visibility II / V

Not visible

Oliko tämä nyt se "Steve"? Äkkäsin korkealla taivaalla himmeitä säteitä, joita aluksi arvelin etuajassa tulleiksi ja ennustetuiksi cirrus-suikaleiksi. Mutta reposia ne olivatkin. Ilmiö "Steve" ei ole syntymekanismiltaan revontulta, mutta ainakin tässä tapauksessa ilmiön alku oli tavallisen reposen näköinen: tanssivia, himmeitä säteitä, jotka silmin näyttivät vaaleille, mutta kuvissa olivat "Steven värisiä". Huomiota herätti myös toinen "Stevelle" tyypillinen piirre: taivaan muu repoaktiivisuus oli hyvin laimeaa ilmiön näkyessä, ja siksi se myös pääsi hiukan yllättämään. Eräs huomionarvoinen piirre kuvissa on, että osassa niistä näkyy "vihreän Steven" alkua punaisen alapuolella. Mene ja tiedä! Ilmiön näkyi kuvissa ainakin välillä 22.28-22.51, minkä jälkeen annoin sen hissukseen laskeutua puiden taakse. Paljonko jäi alusta näkemättä - en tiedä, mutta tuskin kovin paljon.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • STEVE-kaari info

   Vaaleanpunainen, säteinen revontulen kaltainen kaari  (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, STEVE arc). Steve-kaari esiintyy selvästi erillään pohjoisen taivaan päärevontulikaaresta. Se ei ilmiönä kuulu perinteisiin revontuliin, mutta voi näyttäytyä niiden yhteydessä.  Toisinaan Steven alalaidassa voi olla vihreä, "hampainen" vyö, jota kutsutaan englanniksi termillä "picket fence".  

   Riku Talvio, STEVE
   Kuva: Riku Talvio

Comments: 3 pcs
Marko Pekkola - 28.9.2019 klo 18.21 Report this

Onnittelut havainnosta. Nuo vihreät pillit ja piikit ovat "picket fence"-ilmiö, joka voi näkyä Steven alapuolella ja siihen liittyen. Ks. avaruus.fi-uutinen aiheesta.

Jukka Kytömäki - 3.10.2019 klo 14.58 Report this

Onpa hienosti saatu raitoineen kuviin. Myös kuvakulmasi ilmiöstä on erittäin kohdillaan. Sisemmällä mannermaalla ei raitoja oikein onnistuttu kuvaamaan. Onnittelut vielä.

Eero Karvinen - 4.10.2019 klo 18.32 Report this

Kylläpäs on picket fence hyvin näkyvissä! Näitä kun pääsisi pian taas näkemään.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.