Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Revontulia pilviraosta - 27.9.2019 klo 22.00 - 28.9.2019 klo 00.25 Taipalsaari Observation number 85905

Visibility II / V

Lähdin kytikselle vähän myöhässä ja harmittelin melkein koko matkan näkyvää revontulikaarta (matkalla Lappeenrannasta Taipalsaarelle) sillä kun pääsimme perille sarviniemeen, pohjoistaivas oli lähes umpipilvessä. Toisinaan ei kannattaisi lähteä merta edemmäs kalaan.. 

Kuvasin parin tunnin ajan toivoen, että taivas selkenisi, sillä silloin tuo valitsemani paikka on mitä upein revontulikuvaukseen. Kyllin pimeää siis.

Kuvasin hieman eri suuntiin ja kuinka ollakaan jotain alkoi hahmottua pilvien seasta. Oliko se STEVE? Ja kyllä, se oli STEVE! Olisi ollut huikea näky, ellei se olisi ollut kovin ujo ja piiloutunut pilvien taakse.

Pari tuntia vierähti odotellessa, että taivas aukenisi, mutta ei, jouduin tyytymään kirkkaisiin revontuliin pilviraosta. Lähdin kotiin päin vähän puolen yön jälkeen ja onneksi päätin pysähtyä toiselle vakipaikalleni Lappeenrantaan, mutta se onkin jo toinen tarina.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Kirkkaat revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • STEVE-kaari info

   Vaaleanpunainen, säteinen revontulen kaltainen kaari  (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, STEVE arc). Steve-kaari esiintyy selvästi erillään pohjoisen taivaan päärevontulikaaresta. Se ei ilmiönä kuulu perinteisiin revontuliin, mutta voi näyttäytyä niiden yhteydessä.  Toisinaan Steven alalaidassa voi olla vihreä, "hampainen" vyö, jota kutsutaan englanniksi termillä "picket fence".  

   Riku Talvio, STEVE
   Kuva: Riku Talvio

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.