Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Muu myrskyilmiö - 12.10.2019 klo 08.10 Kouvola Observation number 86044

Visibility III / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Lähtiessäni alakertaan aamupuuron keittoon vilkaisin parvekkeen ikkunasta ja hämmästyin nähdessäni mamatusrykelmän. Kännykkä oli käsissä, joten ehdin saada kuvankin. (Oli toinenkin, testissä oleva kännykkä kourassa ja olisin sillä ottanut timelapsea, mutta testauksen syy, eli mustaksi jäävä pääkamera päätti esittäytyä minulle juuri nyt. No, testaus suoritettu, mutta timelapsen ottaminen  jäi seuraavaan kertaan).

Mammatuksien ruksi löytyy myrskylomakkeelta, mutta tässä tapauksessa lomake tuntuu ihan väärältä; ennen havaintoa kuuntelin sängyssä makoilessani että hieman satelee ja havainnon aikana ei ainakaan maanpinnan tasossa tuullut mitenkään erityisen navakasti. Mammatukset kyllä poistuivat näyttämöltä suht rivakasti ja nyt, puolitoista tuntia havainnon jälkeen alkaa puut vähän liikehtiä siihen malliin, että tänään saattaa ainakin kertyä lisää haravoitavaa... Jotenkin vaan vuorokaudenaikakin tuntuu vähän yllättävältä mammatuksille? Tai ehkä aamumammatukset eivät ole mitenkään tavattomia?

Pilvien kaikottua jonnekin idän - koillisen suuntaan alkoi pilvipeitteessä näkyä rakoja, mutta taivas meni hetikohta tasaisen harmaaksi. Mammatukset eivät siis olleet mitenkään selkeästi pilven takareunassa, mutta jonkinlaisen lautan takaosassa kai kuitenkin.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Mammatuspilviä info

   Mammatus- eli utarepilvet ovat utareen muotoa muistuttavia rakenteita. Tyypillisesti niitä nähdään ukkospilvien reunassa, mutta mammatukset voivat kulkeutua myös kauaksi ukkospilvistä. Lisäksi mammatuksia muodostuu muissakin kuin ukkospilvissä. 

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Mirko Lahtinen.

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Mammatuspilveä. Kuva Mikko Peussa.

    

   Maaliskuisen kuuropilvijonon takareunan mammatuksia. Kuva Matias Takala.

    

   Tämä mammatusmuodostelma ei liittynyt ukkospilveen, vaan näkyi stratocumuluksessa. Kuva Jari Luomanen.

Comments: 7 pcs
Mikko Peussa - 12.10.2019 klo 18.35 Report this

Animaatio mammatuspilvistä onkin hyvä idea. Voisi näyttää hienolle niiden liike ja muotojen muutos.

Mitä jos annetaan mammatuspilvet olla myrskyilmiönä ja lisätään "mammatusrykelmä" erikoispilviin ;-)

Olli Sälevä - 12.10.2019 klo 20.49 Report this

Lähes päivälleen neljä vuotta sitten tein myöskin havainnon aamumammatuksista, tässäkään tapauksessa ei ollut mitään myrskyyn viittaavaa näkyvissä. Sään myöhemmästä kehityksestä ei ole muistikuvaa. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/44324

Mikko Peussa - 12.10.2019 klo 23.29 Report this

Myrskyilmiöiksi nämä usein tulkitaan, koska yleensä ne liittyy jonkinlaiseen säätilan rajumpaan muutokseen. Mutta ei vyörypilvi tai mammatukset silti aina vaadi ukkosta, salamointia tai aivan valtavaa säätilan muutosta myrskyn suuntaan. Mammatuksetkin voi näkyä ilman mitään varsinaista myrskyä. Tässä pari esimerkkiä mammatuksista ja vyörypilvestä, joihin ei liittynyt mitään suurta dramatiikkaa. Pientä paikallista säätilan muutosta korkeintaan, mutta selkeitä kuitenkin.

Eero Karvinen - 12.10.2019 klo 23.56 Report this

Usein kevään ja syksyn kylmän ilmanalan kuuropilvet ovat mahtavia paikkoja kuvailla mammatuksia. Konvektiot ovat riittävän voimakkaita viemään tavaran ylös ja EL-taso on riittävän matala, kun laskuvirtaus alkaa niin mammatukset ovat lähellä havaitsijaa ja niitä muodostuu tämän tuosta.

Tero Sipinen - 13.10.2019 klo 10.19 Report this

Kiitokset Mikko, Olli ja Eero kommenteistanne! Ei siis mitenkään tavaton keissi. Ja näköjään tasaisen lonkeronharmaata taivastakin kannattaa tarkkailla :)

Pirjo Koski - 13.10.2019 klo 18.12 Report this

Kaunista jälkeä :) 

Lasse Nurminen - 13.10.2019 klo 20.59 Report this

Laittelin ihan mielenkiinnosta hakua aiheesta aamumammatukset, haku alkaen 1.1.2010. Mammatushavaintoja tähän päivään saakka kertyi yhteensä 395.

Aamun rajaksi laitoin klo. 12.00. Yhteensä noita aamuun ajoittuvia löysin 36 kappaletta (hieman päälle 9% kaikista). Muutama mukaan laskettu havainto oli selkeästi kesäisen aamuyön ukkosen yhteydessä ja yksi oli koko päivän havainto (alku klo. 11.30), josta ei selvinnyt missä vaiheessa mammatukset oli nähty. Onko tuo 12.00 takaraja riittävän aamuinen, niin se onkin sitten makuasia :)

Itselle on myös muutama aamutapaus osunut kohdalle, eikä noissa ole varsinaista muuta ukkoseen viittaavaa ollut havaittavissa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.