Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Rauhallinen revontulivyö - 20.10.2019 klo 22.50 - 20.10.2019 klo 23.10 Rovaniemi Observation number 86145

Visibility II / V

Sari Pietikäinen, Corona Borealis, Rovaniemi

Pitkästä aikaa kirkas ilta, ja niin, että itsellä oli aikaa lähteä kuvaamaan. Eipä noita kirkkaita iltoja kyllä kauheasti ole ollu muutenkaan... 
Haaveilin kuvasta, josa revontulet heijastuisivat juuri jäätyneen järven pinnasta. No, oli revontulet, ja oli juuri jäätynyt järvi. Mutta sitten hetikohta paikalle päästyäni tuli pilvet, ja se vähäinen aika jonka olin kuvauspaikalla meni muiden paikallaolijoiden valojen väistelyyn. Ja vastarannan mökissäkin valot sammui vasta pilvien vyöryttyä päälle. Kuva on otettu klo 23.03. Tulet loimusivat jo ajaessani paikalle ehkä 22.40, ja lähtiessäni joskus 23.15 tienoolla en saanut kuviin enää viherrystä pilvien takaa. Sanoisin, että alkuun taivaalla oli hyvin rauhallinen kaari, joka muuttui rauhalliseksi vyöksi pilvien takana. 
En siis saanut aikaan sellaista kuvaa kuin halusin, mutta sainpahan reposet pyydystettyä kuitenkin. Ja samalla tuli havaittua, että on todellakin aika siirtyä talvikamppeisiin.. 


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.