Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Hämäränsäteet - 23.10.2019 klo 07.00 - 23.10.2019 klo 07.15 Pori Observation number 86159

Visibility IV / V

Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Heräsin vapaapäivänä epätavallisen aikaisin ja panin merkille ikkunasta että taivas oli viimeinkin kirkas, kuunsirppi näkyi ja aamu alkoi kajastaa. Taivas ruskotti kauniisti joten kamera kainaloon ja kotirannalle. Hämäränsäteethän siellä tervehti minua hohtavan aamuruskon kera. Ihana aamuherätys!

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Hämäränsäteet info

   Hämäränsäteet ovat ilta- tai aamuhämärän taivaalle piirtyviä pitkiä tummia säteitä. Ne syntyvät kun horisontin tuntumassa olevat pilvet osittain varjostavat ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa. Varjostavat pilvet saattavat olla näkymättömissä horisontin takana. Aurinko on hämäränsäteiden esiintyessä horisontin alapuolella.

   Hämäränsäteet ja vastahämäränsäteet ovat yksi ja sama ilmiö, mutta ne on eroteltu omiksi ilmiöikseen koska niiden näkymisessä on eriaikaisuutta. Auringon laskettua ensimmäisenä ilmestyvät vastataivaalle vastahämäränsäteet. Auringon edelleen laskiessa ne venyvät kohti Auringon puoleista taivasta muodostaen koko taivasta halkovan hämäränsäteiden kimpun. Lopussa havaittavissa on pelkät Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.

   Hämäränsäteet näkyvät selkää taivasta vasten kun taas ruskosäteet piirtyvät keski- tai alapilvien alapinnan ruskoon. Ruskosäteet voivat esiintyä myös kun Aurinko on horisontin päällä. Pilvisäteet puolestaan ovat tavallisia päivätaivaalla näkyviä ilmakehään piirtyviä pilvien varjoja, joihin ei liity ruskon värejä.

   Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella. 

    

   Ukkospilven yläosan varjostuksesta syntyneet hämäränsäteet. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Hämäränsäteet ilmenevät tässä lähinnä yhtenä leveänä säteenä, joka kuvassa nousee yläoikealle. Ilmiö jatkui vastapuolelle taivasta vastahämäränsäteiksi. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kesällä 2011 Eritreassa purkautuneen Nabro-tulivuoren aiheuttamaa tulivuoriruskoa ja hämäränsäteitä Saksassa. Kuva Daniel Eggert.

    

   Talvella hämäränsäteet voivat joskus piirtyä helmiäsruskoon. Tällöin Aurinko on huomattavasti normaalitilannetta matalammalla ja taivas pimeämpi. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 9 pcs
Mikko Peussa - 23.10.2019 klo 11.18 Report this

Komeat säteet!

Tuikku Asikainen - 23.10.2019 klo 11.32 Report this

Kiitos Mikko Peussa! Ihan paras tapa herätä on kameran kanssa meren rannalla ja siellä kaunis yllätys.

Tapio Lahtinen - 23.10.2019 klo 12.26 Report this

On kaunista. Oli mukavaa tänään aamulla pyöräillä kun Orion näkyi taivaalla.

Tuikku Asikainen - 23.10.2019 klo 12.53 Report this

Kiitos Tapio Lahtinen. Minäkin nautin aamun tähtilenkeistä työaamuinakin. Orion on usein ollut se lenkin  kohokohta kun niin kaunis ja kirkas! 

Jari Luomanen - 24.10.2019 klo 19.02 Report this

Jopa jotakin. Tyylikästä! 

Tuikku Asikainen - 24.10.2019 klo 20.12 Report this

Kiitos Jari! Onnellinen aaamuhetki kyllä....

Veikko Mäkelä - 24.10.2019 klo 20.18 Report this

Harvinaisen selvät hämäränsäteet.  Yleensä noita saa tihrustaa ja useimmat eivät edes niitä huomaa.

Tuikku Asikainen - 24.10.2019 klo 22.39 Report this

Veikko Mäkelä, kyllä! Värit ja säteet tuli siinä kuvatessa eikä kestäneet selkeinä kauaa. Kerrankin olin oikeaan aikaan oikeassa paikassa... Alunperinhan lähdin vaan kuvaamaan kirkasta, kaunista aamutaivasta.

Veikko Mäkelä - 26.10.2019 klo 11.26 Report this

Joo, näiden hämäräilmiöiden näkemisessä ajoitus on tärkeä. Etsikkoaika menee melko nopeasti ohi. Riippuu toki vuodenajasta, miten nopeasti Aurinko painuu alemmas horisontin takana.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.