Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Rauhallinen revontulivyö - 26.10.2019 klo 23.45 - 27.10.2019 klo 04.16 Kouvola Observation number 86228

Visibility II / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Katselin hetken ennen nukkumaanmenoa tähtitaivasta ja hetken päästä huomasin että Otavan alapuolelle oli ilmestynyt yksittäinen, väritön säde. Tarkistin kellonajan (23.45) ja singahdin hakemaan kuvausvälineet. Säde oli jo kadonnut kun ehdin kameroineni ikkunan ääreen. Otin kuitenkin tarkistuskuvan ja siinä erottui vihreää harsoa matalalla (kuva 1, klo 23.51). Jätin kameran päivystämään. Heti kuvauksen alettua vyöryivät pilvet näyttämölle.

Vajaa akku oli jaksanut klo 4.16 asti ja suurimmaksi osaksi kuvissa oli alapilvilauttaa, mutta vähän kolmen jälkeen pilvet olivat väistyneet noin puoleksi tunniksi paljastaen rauhallisen vyön. Kakkoskuvan animaatio on ajalta 3.01-3.51

Ja tähän lopuksi vielä pientä pähkäiltävää: Mitä tarkoittaa termi "revontuliovaali"? Onko se jotakin, minkä voi nähdä revontulia tarkkaillessa?


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Hyvin himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.