Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Erikoispilviä - 12.11.2019 klo 09.58 - 12.11.2019 klo 10.01 Turku Observation number 86484

Visibility III / V

Aamun melko tasaiseen pilvimattoon tuli repeämä jota jäin hetkeksi seuraamaan koska oli mukavasti auringon lähettyvillä,aukko laajeni ja siitä näkyi tippuvan selvää kuitupilveä eikä kestänyt kauaa kun ilmestyi myös halo,ensin himmeänä oikealla puolella sitten selvemmin vasemmalla.Olisiko ollut pätkä 22rengasta kun oli sen verran korkeammalla kuin aurinko.

Additional information
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Reikäpilvi info

   Reikäpilvi on harvinainen pilvipeitteessä havaittava ilmiö.

   Altocumulus-pilvet koostuvat pääasiassa alijäähtyneistä pilvipisaroista, joiden lämpötila voi olla reilustikin pakkasen puolella, mutta jotka eivät vielä ole jäätyneet sopivien jäätymisytimien puuttuessa. Kun jäätymisytimiä, kuten pieniä jääkiteitä, tulee pilven kanssa kosketuksiin voivat pilvipisarat alkaa jäätyä tästä pisteestä ulospäin siten, että pilveen näyttää syntyvän rengasmainen aukko. Tällaista aukkoa kutsutaan reikäpilveksi.

   Eräs jäätymisytimien lähde voivat olla lentokoneet, jotka saavat aikaan reikäpilven läpäistessään altocumulus-kerroksen. Reikäpilvet voivat olla muodoltaan myös pitkulaisia kun lentokone on lentänyt pilven korkeudella hieman pidempään. Tällöin sen kulkureitille jää aukosta alaspäin leijaileva kidevana.

   Näiden aukkojen tai kanaalien keskellä voidaan tyypillisesti havaita pilvikerroksen alapuolella näkyvä hento, jääkiteistä koostuva sadejuova eli virga. Jos aurinko sattuu olemaan tästä sadejuovasta sopivalla etäisyydellä, voidaan virgassa havaita haloilmiö, esimerkiksi sivuaurinko.

    

   Altocumulus-kerrokseen syntynyt reikäpilvi, jonka keskellä on jääkiteistä koostuva sadejuova eli virga. Kuva Jari Luomanen.

Comments: 5 pcs
Lasse Nurminen - 12.11.2019 klo 12.05 Report this

Hyvin sait halonkin aukosta talteen :)

Paula Mattila - 12.11.2019 klo 12.10 Report this

No joo!tuo on ollut aina toiveissa nähdä,nyt sattui oikealle kohdalle.

Eero Karvinen - 12.11.2019 klo 16.39 Report this

Siellähän se nyt on. Reikäpilvi halon kanssa!

Paula Mattila - 12.11.2019 klo 16.47 Report this

Sopivasti tuota kerkisin katsella vaikka oli hiukan kiire aamu.aika harvoin sattuu kumminkaan edes tuollaista pilveä näkemään eikä ole koskaan sattunut haloetäisyydelle tuolla tavalla.

Tero Sipinen - 12.11.2019 klo 19.51 Report this

Onnittelut toiveen toteutumisen johdosta! :)

Vähän ekstraakin: harvemmin virgassa näkyvä halo on jotain muuta kuin sivuaurinko.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.